Tijdens GrindingHub in Stuttgart tonen 5 onderzoeksinstituten op het gebied van productietechnologie hun meest recente slijptechnologieprojecten. Zij doen dit op het Grinding Solution Park Wissenschaft (hal 10, stand 10D20).
Het gaat om: Het IFW (Institute of Production Engineering and Machine Tools) van de Leibniz Universiteit Hannover, inspire AG, Zürich, het ISF (Institute of Machining Technology) van de Technische Universiteit Dortmund, het IWF (Institute of Machine Tools and Factory Management) van de TU Berlijn en het MTI (Manufacturing Technology Institute) van de RWTH Aachen Universiteit.
Een groot aantal bedrijven uit de toepassings-, machine- en slijpgereedschap- en koelsmeermiddelensector zijn betrokken bij de respectievelijke onderzoeksprojecten van de instituten en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de voortgang van de onderzoeken. Het doel is om de opgedane kennis snel en effectief over te dragen naar industriële toepassingen.
Netwerken onderzoeksinstituten en bedrijven
“GrindingHub is een ideale ontmoetingsplaats om ideeën uit te wisselen over innovaties en ontwikkelingen in slijptechnologie en om de toekomst van de industrie mee vorm te geven”, zegt Prof. Dirk Biermann, hoofd van het ISF aan de TU Dortmund.
Projecten en hoogtepunten uit van belang zijnde onderzoeken worden gepresenteerd om een diepgaand inzicht te geven over de onderlinge verbanden bij slijpen en finishen.
Bedrijven hebben hier de mogelijkheid om productiegerelateerde kwesties te bespreken met een uitgebreid netwerk uit de industrie.
De universitaire instituten hechten sterk aan dit netwerken met de industrie. “We gebruiken de kennis en ervaring van tientallen jaren onderzoek om bedrijven uit de sectoren rondslijpen, vlakslijpen, slijpen van gereedschappen en trilslijpen te ondersteunen bij hun individuele uitdagingen”, zegt Peter Breuer, groepsleider slijptechnologie bij het MTI van de RWTH Aachen University.
Focus op huidige trends
Alle deelnemende onderzoeksinstituten en bedrijven houden zich bezig met slijptechnologische trends.
Dit zijn bijvoorbeeld studies naar het bewerken van nieuwe en innovatieve materialen of slijpprocessen om tribologisch effectieve oppervlakken te produceren.
De focus ligt op procesbetrouwbaarheid evenals voorspellende modellering en modellen voor machine learning.
Ook is er volop aandacht voor duurzame productie, digitale procesintegratie en innovatieve gereedschapsconcepten voor precisie-oppervlakteafwerking.
Zuiniger werken
“In de productietechnologie is het aan ons om de ontwikkeling van grondstofvriendelijke processen te stimuleren”, zegt Prof. Berend Denkena, hoofd van de IFW aan de Leibniz Universität Hannover.
“Vooral het slijpproces vereist een aanzienlijke hoeveelheid energie vanwege de randapparatuur. Daarom voeren we holistisch onderzoek uit dat zich richt op het minimaliseren van het verbruik van energie en hulpbronnen, van de productie van de slijpgereedschappen tot het gebruik ervan.”
Nieuwe producten
Op het Grinding Solution Park Wissenschaft staan diverse exposities.
Producten die er te zien zijn, zijn onder meer gereedschapshouders met sensoren voor het rondslijpen met hoge snelheid, 3D-geprinte slijpgereedschappen met 3D-profiel, genererende slijpgereedschappen voor de productie van frezen en diamantslijpgereedschappen met een gradatie in korrelconcentratie.
Tijdens GrindingHub is de hele productieomgeving rond slijptechnologie te vinden, en is zeker ook de wisselwerking tussen de onderdelen te zien. “Synergieën tussen onderzoek en industrie spelen hier een centrale rol”, concludeert Dr. Marcus Heering, managing director van GrindingHub-organisator VDW.
GrindingHub is van 14 t/m 17 mei in Stuttgart.