BOZ Group heeft 2 Yaskawa robotlascellen in gebruik genomen. Dit om de toegenomen vraag naar lascapaciteit te kunnen voldoen. Met de 2 robotcellen erbij wordt de robotlascapaciteit van de plaatwerkspecialist verdubbeld.
In de productiehal van BOZ in Bergen op Zoom zijn 2 robotcellen geplaatst, elk op een plek van 4,6 bij 6 meter. Dat meldt Link Magazine.
Het gaat per cel om een Yaskawa Motoman MA 2010 lasrobot, met TPS 320i CMT (cold metal transfer) van Fronius en een lastoorts met interne toortsreiniger en lasdraad-afknipper. De robot heeft een touch sensor die de exacte locatie van de lasnaad detecteert.
Elke cel heeft verder een manipulator RWV2-500-2000-1200 met 2 werkstations die elk weer een roterende as hebben, met 2 meter opspanruimte tussen de schijven.
‘Productie niet onderbroken’
Snelheid en flexibiliteit zijn sterke punten. Zo kan een operator achter een scherm de lasdelen in de lasmal opbouwen, terwijl de lasrobot de andere samenstelling aan de andere kant van het scherm aflast. Hierdoor wordt de productie zo min mogelijk onderbroken.
De cel heeft verder een handmatige sturing, zodat de operator de externe as, waarop de werkstuk-handling plaatvindt, manueel kan draaien voor een betere laadpositie.
‘Vanwege de support’
Het bedrijf werkte al tot volle tevredenheid met de robotlastechniek. In de productieruimte stonden namelijk al 3 Cloos-lascellen en een Yaskawa Motoman-lasrobot. Er is voor de uitbreiding voor Yaskawa gekozen, vooral vanwege de support op het gebied van trouble-shooting en opleidingen.
BOZ is specialist in het vervaardigen van industriële, hoogwaardige precisie-plaatwerkconstructies, assemblages en samenstellingen. Dit doen ze voor afnemers in de voedingsmiddelen-, agro-, medische en farmaceutische, elektrotechnische en machine- en apparatenbouw-industrieën. BOZ Group is toeleverancier en TIER-1 supplier in deze branches.
‘Op weg naar smart industry’
De lascellen betekenen voor de BOZ Group weer een verdere stap in de productieautomatisering van hoogwaardige plaatwerkdelen en samengestelde plaatwerkconstructies, op weg naar de realisatie van ‘smart factory’ en ‘World Class Manufacturing’ (WCM).
In het pand zijn mogelijkheden aanwezig om nog een derde robotcel te plaatsen, om zo de robotlascapaciteit in de toekomst nog verder te vergroten.