Een raket commercieel 3D-printen en die binnen 60 dagen de ruimte in sturen, vanaf de bouw tot de lancering. Dat is volgens het Amerikaanse Relativity Space de zeer nabije toekomst. Het 3D-printbedrijf wil in 2021 een 3D-geprinte Terran 1-draagraket lanceren. Dit moet volgens het bedrijf het pad effenen naar commerciële ruimtemissies.
Traditioneel raketten bouwen is al 60 jaar een tijdrovende, dure en arbeidsintensieve klus, stelt het bedrijf. De bouw is afhankelijk grote fabrieken, vast gereedschap en complexe ketens van toeleveranciers. Een raket bestaat uit meer dan 100.000 verschillende onderdelen en de bouw duurt minstens 2 jaar.
Relativity heeft in de Stargate-fabriek, met een zelfontwikkelde Stargate 3D-metaalprinter, “het eerste ruimtevaartplatform dat de productie van raketten heeft geautomatiseerd, met de verticale integratie van intelligente robotica, software en data-gedreven 3D printtechnologie”.
Aantal onderdelen en doorlooptijd verminderen
De Terran 1 is volgens Relativity “een van de meest kosteneffectieve en systeembetrouwbare draagraket ter wereld”. Dit alleen al omdat de structuur van de raket én de motoren 3D-geprint worden.
Hierdoor kunnen het aantal onderdelen maar ook de doorlooptijden aanzienlijk worden verminderd. Dit moet klanten in de toekomst relatief betaalbare, op maat gemaakte missie-specifieke oplossingen bieden.
Aluminium, laag voor laag
De Stargate is een van de grootste 3D-metaalprinters ter wereld die met behulp van een industriële robotarm vloeibaar aluminium laag voor laag afzet. Hierdoor zijn geen vaste gereedschappen meer nodig. Verder zorgt deze manier van produceren voor snellere ontwerpaanpassingen en optimalisatie van onderdelen, sensor- en analyse-gestuurde machine learning, artificial intelligence (AI) en realtime kwaliteitscontrole en onderdeelinspectie.
“Met ’s werelds grootste Stargate 3D-metaalprinters en AI-gestuurde besturingen optimaliseert onze Stargate-fabriek voortdurend de productie, wat resulteert in sterk verbeterde kwaliteit, kortere doorlooptijd, lagere kosten en productontwerpen die voorheen niet mogelijk waren.”
Fabriek van de toekomst
Relativity heeft een eigen productielocatie en testfaciliteiten in de VS. Zowel raket als fabriek dienen als voorbeeld. Als verticaal geïntegreerd technologieplatform wil het bedrijf multidisciplinair toewerken naar software-gedefinieerde productie. Dit door 3D-printen, AI en autonome robotica te combineren als basis voor een fabriek van de toekomst. Het bedrijf werkt met diverse experts op het gebied van aerospace, 3D-printen en technologie.
De eerste raket is in oktober 2018 geprint. In de fabriek kunnen 24 raketten per jaar worden geproduceerd. Het bedrijf verwacht over 20 jaar meerdere Stargate-fabrieken te hebben die zullen produceren voor de gehele lucht- en ruimtevaartindustrie, wellicht ook vanaf Mars.
Lees ook:
Het gebruik van 3D-printen bij diverse ruimte startups (waaronder Relativity Space) (bron: Moldie, 13 augustus 2021)