Ga naar hoofdinhoud

3D-geprinte houder Mapal combineert technologie

De HTC met small contour is de eerste gereedschaphouder van Mapal die met behulp van additive manufacturing wordt geproduceerd (foto: Mapal)

Voor bewerkingen met hoge koppels heeft Mapal een gereedschaphouder (HighTorque Chuck (HTC)) met een smal contour  op de markt gebracht. Dankzij additive manufacturing (AM) is het Mapal gelukt om de voordelen van de hydraulische expansietechnologie te combineren met de 3o tapsheid van de krimphouder. Voor het additief productieproces maakt Mapal gebruik van selective laser melting (SLM).

Tijdens de hybride productie van het HTC gereedschap, wordt het 3D-geprinte deel van het gereedschap op het traditioneel bewerkte gereedschaplichaam aangebracht. Dankzij AM kan nu het spanbereik erg dicht bij de tip van de houder geplaatst worden. Met een conventionele productie was dit niet mogelijk geweest. Dit levert een rondloopnauwkeurigheid op van kleiner dan 3 micrometer bij de tip van de houder en kleiner dan 5 micrometer bij 2.5xD. Tevens draagt het bij aan een goede trillingsdemping en een langere standtijd. De HTC is verkrijgbaar in de klemdiameters 6 mm, 8 mm, 10 mm, en 12 mm voor HSK-A63 en SK-40 en kan toegepast worden in situaties waar de temperatuur kan oplopen tot 170 °C. Mapal wordt in Nederland op de markt gebracht door Laagland.

Het 3D-geprinte functionele deel van het HTC gereedschap wordt op het traditioneel bewerkte gereedschaplichaam aangebracht (foto: Mapal)
Het 3D-geprinte functionele deel van het HTC gereedschap wordt op het traditioneel bewerkte gereedschaplichaam aangebracht (foto: Mapal)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven