Ga naar hoofdinhoud

3D-metaalprinter voor Windesheim

(foto: Eos)

Hogeschool Windesheim heeft een 3D-metaalprinter aangeschaft. Lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim heeft een ‘Additive Manufacturing hub’ opgericht op Perron038. In dit innovatiecentrum voor de maakindustrie bij treinstation Zwolle komen ‘onderzoek, leren en ervaren bij elkaar’.

Windesheim investeerde ‘een kleine half miljoen euro’ in de Eos M 400 3D-metaalprinter. Hiermee beproeft, verkent en test het lectoraat de mogelijkheden van AM, samen met onderzoekers, industrie en studenten. Dit gebeurt met partners als het Twentse Fraunhofer Project Center.

Doel is om de sterke kennispositie nog breder uit te bouwen op het gebied van nieuwe 3D-printing technologieën. Zo kan de regionale maakindustrie zich verder ontwikkelen en bekwamen in de wereld van additive manufacturing, aldus de hogeschool.

Onderwijs, onderzoek én de praktijk

Besloten werd de printer niet op de Campus (‘in een onderwijslokaal of weggestopt in een researchlab’) neer te zetten, maar juist op Perron038. In dit Zwolse hightechhart vinden en versterken bedrijven, onderzoek én hbo elkaar.

“Onderwijs, onderzoek én de praktijk zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en alleen samen geven we handen en voeten aan nieuwe technologieën”, aldus associate lector Geert Heideman.

‘Pionier in 3D-metaalprinten’

Met deze investering stelt het lectoraat zich te ontpoppen als pionier in 3D-metaalprinten. De Benelux, en dus Nederland en de Zwolse regio, dreigt namelijk, volgens het lectoraat, achterop te raken bij het toepassen van nieuwe 3D-printing technologieën.

Zo liggen er kansen voor lichtgewicht en slimmer ontwerpen van robot- en cobot-tools. De hogeschool ziet hiervoor een doe- en meedenkrol weggelegd voor het kersverse Windesheimlectoraat Industriële Automatisering & Robotica.

‘Afhankelijkheid van logistieke keten’

De coronacrisis legde de afhankelijkheid van losse radertjes in de logistieke keten bloot. “Juist hier biedt de 3D-metaalprinter volop kansen”, aldus Heideman.

“Waar voorheen bijvoorbeeld 16 verschillende onderdelen vanuit de gehele wereld besteld, geproduceerd én verscheept werden, valt dit nu met één printer te regelen.”

Ook voor bedrijven

Mkb-bedrijven in de brede regio Zwolle kunnen er leren ontwerpen en innoveren op het gebied van 3D-metaalprinten.

Niet alleen onderzoekers en de studenten, maar juist ook medewerkers van bedrijven worden uitgedaagd om AM toepasbaar te maken.

Het eerste samenwerkingsproject waar mkb-bedrijven aan deelnemen, is het Ambition-project dat veel kansen voor de regio biedt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven