Deze week, van 15 t/m 18 november, wordt in Frankfurt de AM-beurs Formnext gehouden. Bezoekers kunnen hier de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen aanschouwen. Met in totaal 261 exposanten op 15.500 m2 is de Formnext dit jaar volledig volgeboekt. Dit jaar wordt de nadruk sterk gelegd op 3D-printen voor industriële toepassingen en dit is duidelijk een teken dat de techniek volwassen aan het worden is. Serie- en massaproductie behoren inmiddels tot de mogelijkheden. Enkele exposanten zijn o.a. 3D systems, Additive Industries, Concept Laser, EOS, Hermle, Materialise, Matsuura, Renishaw, Sisma, SLM Solutions, Stratasys en Trumpf.
AM (Additive Manufacturing) maakt een sterke groei door blijkt uit onderzoek van het consultancybureau Bain en Company. AM beslaat momenteel slechts 0,03% van de globale productiemarkt. Uit onderzoek van het consultancybureau is de omzet in 2016 met ruim 30% gestegen naar wereldwijd 7 miljard dollar. Volgens het bureau is dit slechts het begin want verwacht wordt dat de jaarlijkse groei met 30% blijft stijgen tot een omzet van 21 miljard dollar in 2020. Voorheen werd 3D-printen toegepast bij de realisatie van prototypes, tegenwoordig spreekt men in sommige gevallen al van massaproductie. Een aantal sectoren lopen momenteel voorop als het gaat om de implementatie van AM.
Koplopers
Voorbeelden van sectoren die voorop lopen in 3D-printen zijn de medische-, luchtvaart- en automobielindustrie. Zo gebruikt Airbus de 3D-printer voor de productie van een cabinebeugel. Deze beugel verbindt een element in de cabine met de hoofdstructuur van het vliegtuig. De conventioneel geproduceerde beugel heeft Airbus gemodificeerd om met de voordelen van AM geproduceerd te kunnen worden. Het resultaat is een beugel die 30% lichter is en tevens veerkrachtiger. Een andere koploper op het gebied van 3D-printen is General Electric (GE). In 2014 gaf het concern al aan dat binnen vijf jaar 80% van een motor met AM geproduceerd gaat worden. Tevens kondigde GE in 2014 aan dat een brandstofnozzle, voorheen een gietstuk, vanaf 2016 alleen nog met 3D-printen geproduceerd zal worden. De productietijd van dit onderdeel bedraagt 18 uur en jaarlijks worden er 150.000 stuks gemaakt.
Tijdens de Formnext kunnen bezoekers zich verdiepen in de 3D-printtechnologie en aanschouwen wat momenteel al de mogelijkheden zijn.