Dit voorjaar organiseert Mikrocentrum op 4 en 5 juni de eerste editie van Materials 2013 in Veldhoven. Dit nieuwe evenement is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de keuze, de directe toepassing, het aanbrengen en het (na)bewerken van materialen.
Eddy Brinkman, voorzitter van de Bond voor Materialenkennis, is nauw betrokken bij de invulling van Materials 2013. Hij vindt dat de nieuwe vakbeurs vooral de gebruikers en toepassers van materialen moet bereiken. “Dát zijn de bezoekers van deze beurs”.
“Materials 2013 is hét kennis- en netwerkplatform voor materialen; we brengen kennis en mensen uit de Benelux bijeen en dat moet leiden tot nieuwe businesskansen”, zegt Timo van Leent, manager vakbeurzenen congressen bij Mikrocentrum (foto’s: ThyssenKrupp)
Peter Legierse, bestuurslid van de Stichting MaterialDesign is blij dat er nu, na de laatste editie van de beurs Materials Engineering in 2011, een nieuwe vakbeurs komt die “echt helemaal over materialen gaat; denk aan nieuwe materialen, smart materials en self-healing materials”.
De combinatie van expositie en lezingenprogramma wordt volgens Sybrand van der Zwaag, hoogleraar Novel Aerospace Materials aan de TU Delft, de succesformule voor Materials 2013. “Op de beursvloer kunnen de kennisdragers de interactie aangaan met de industrie”.
De beurs biedt ECN de mogelijkheid om zich extern te profileren op het gebied van de materiaaltechnologie. Materiaalkeuze heeft een grote impact stelt materiaaltechnoloog Erik Schuring. “Materiaalkunde is een kiem voor groei’’.
De noodzaak van bewustwording wordt alleen maar groter, stelt Ardi Dortmans, programmamanager materiaaltechnologie bij TNO. “Veel ontwikkelingen spelen zich af op heel kleine schaal. De structuren die we tegenwoordig in materialen maken, dat zijn echt nanometers”.
Voor het Materials Innovation Institute (M2i) is Materials 2013 een goede gelegenheid om de vertaalslag te maken van het toegepast wetenschappelijke M2i-onderzoek naar een breed publiek. “Als er uit ons onderzoek leuke innovaties voortkomen, die vervolgens niet door de industrie worden toegepast, dan heb je er nog niets aan”, zegt Albert Konter, manager knowledge-transfer bij M2i.