Ga naar hoofdinhoud

Artificial intelligence verrijkt met vakkennis

Artificial intelligence bij het juist positioneren van een autoportier (foto: Erium).

De Duitse start-up Erium wil zelfontwikkelde artificial intelligence (AI) -software verrijkt met vakkennis introduceren in de metaalbewerking. Dat meldt de VDW. De software is al ingezet bij de assemblage van autoportieren bij een Duitse premium-autofabrikant. In de verspaning hopen de jonge ondernemers concrete toepassingsmogelijkheden te vinden tijdens de EMO in Hannover.

Theo Steininger en Maksim Greiner, 2 voormalige studenten Astrofysica aan het Duitse Max Planck Instituut, hebben de AI-software ontwikkeld, op basis van de nieuwste statistische analysemethoden uit de Astrofysica. Dit moet realtime evaluatie van metaalbewerkingsprocessen mogelijk maken.

De twee begonnen in de automotive-sector. Daar is het vaak lastig om een autoportier voor de montage juist te positioneren. Er zitten nog geen ruit, afdichtingen en accessoires in en het portier en de carrosserie zijn nog niet gelakt. Vervorming en extra gewicht zorgen ervoor dat steeds moet worden geanticipeerd en gecompenseerd om de juiste eindpositie van de deur te krijgen. In de praktijk doen de medewerkers dit met de hand.

Ideale montagepositie

Voor de stroomlijning van deze processen maakten de astrofysici gebruik van de combinatie machine-intelligentie en kennis en ervaring van procesexperts. De AI-software kon op basis hiervan al na enkele auto’s de ideale montagepositie berekenen.

“Snelle machine-learning speelt een belangrijke rol voor ons”, zegt Steininger. De ondernemers gingen aan de slag om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen om daarna te kijken welke het belangrijkst zijn. Op basis van gesprekken met experts kwamen ze erachter welke gegevens voor de positionering minder van belang zijn. Zo werd de expertise van de mensen de basis voor de analyse.

Nu in verspaning

Het bedrijf wil zich nu – met algoritmes verrijkt met vakkennis – richten op de verspanende industrie. Denk bijvoorbeeld aan freesspillen, waarbij het rotatiegedrag verslechtert als de slijtage toeneemt. De startup wil het gebruik van de spindel optimaliseren door rekening te houden met de slijtage.

Het wordt spannend als het gaat om de vraag of de slijtage van de spil de moeite waard is om in ‘grensgebieden’ te draaien, bijvoorbeeld omdat een component in zeer korte tijd moet worden vervaardigd. Ons programma neemt dan niet alleen de pure machineparameters in overweging, maar ook de zachte factoren, zoals klantrelaties.”

Tijdens EMO

Erium staat in september tijdens de EMO op de gezamenlijke start-up stand van het Duitse ministerie van Economische Zaken en energie (BMWi).  

Steininger is vooral geïnteresseerd hoe ver de digitaliseringsgolf al is gevorderd in de metaal, juist ook omdat hun AI-programma productie- en kwaliteitsgegevens nodig heeft. Steininger: “Voor mij zijn persoonlijke gesprekken met exposanten en gebruikers dan ook zeer waardevol.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven