Ga naar hoofdinhoud

Askoppelingen van aluminium of titanium

Mayr heeft speciaal op meetflenzen afgestemde koppelingen voor asverdraaiing, die optimale voorwaarden voor exacte meetresultaten creëren. De fabrikant speelt hiermee in op de behoefte van de industrie aan dynamische en uiterst nauwkeurige oplossingen in de meettechniek. Nieuw in het speciale programma zijn massa geoptimaliseerde koppelingen van aluminium of titanium.

De nieuwe askoppeling (foto) is speciaal aangepast aan de gecombineerde toepassing met meetflenzen. Ze kunnen de hoge toerentallen betrouwbaar aan, zelfs de standaard uitvoering in staal is compact en kenmerkt zich door een lage massa en massatraagheid, meldt leverancier Groneman.

“Deze koppelingen worden verder gekenmerkt door hun soepele loop en balanskwaliteit. De geometrische basis moet goed zijn. Daarom dienen klanten bij de keuze van de koppeling en het materiaal altijd rekening te houden met de toepassing.”

Dat betekent dat een afweging nodig is tussen materiaaleigenschappen (bijvoorbeeld gewicht, stijfheid of vermoeiingssterkte) en de uiteindelijke toepassing (dat wil zeggen de werkelijke toerentallen, belastingswisselingen, belastingscycli, lagerafstanden en boringsdiameters). Daarnaast telt ook de prijs/prestatieverhouding.

Materiaal afhankelijk van de taak

Op het gebied van de meettechniek is torsiestijfheid vaak een belangrijk beslissingscriterium, vooral wanneer proefbanken de taak hebben om bijvoorbeeld torsiehoeken of elasticiteiten te meten. Zelfs titanium kan hier de stijfheid van staal niet evenaren, stelt Groneman.

Maar als de nadruk juist ligt op veel versnellingscycli en het massatraagheidsmoment, dan kunnen lichtgewicht versies van aluminium of titanium de betere keuze zijn.

Titanium is bijzonder geschikt voor duurtesten en wanneer veel lastwisselingen voorkomen. De keuze van het juiste materiaal is dus een belangrijke voorwaarde om ervoor te zorgen dat de koppelingen hun taken optimaal kunnen vervullen.

‘Doorslaggevende hulpstukken’

Meetflenskoppelingen en askoppelingen zijn doorslaggevende hulpstukken in proefbanken, omdat zij de op de meetflens inwerkende interferentieparameters tot een minimum beperken, stelt Mayr.

Deze zogeheten parasitaire krachten ontstaan vaak door uitlijnfouten in de aandrijflijn. Daarom komen in bijna alle toepassingen uitlijnfouten tussen de ingaande en de uitgaande zijde voor. Askoppelingen voor asuitlijningsfouten worden daarom samen met de meetflens gebruikt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven