Ga naar hoofdinhoud

Brakel Aluminium last met Yaskawa robots

Cor van Uden (bedrijfsleider links) en Wichard van der Horst (staf engineer van Brakel Aluminium Uden) bij de Yaskawa robots

Anderhalf jaar geleden heeft Brakel in Uden geïnvesteerd in in robotlassen en -clinchen van ventilatiesystemen. Dankzij de lasrobots is de laskwaliteit verbeterd. Bovendien verloopt het productieproces sneller.

Voor vele bedrijven dé grote vraag indien gedacht wordt aan automatiseren in de productie: ‘Hoe kunnen we al die handbewerkingen bij een bepaalde productgroep in ons bedrijf terugbrengen tot één machinale bewerking, zodat de productietijd wordt verkort, de kwaliteit wordt verbeterd en de productiecapaciteit wordt vergroot?’. Voor het 300 personeelsleden tellende bedrijf Brakel in Uden, producent en leverancier van aluminium lichtkapbeglazingsystemen en brandventilatiesystemen werd de oplossing eind 2012 aangereikt door robotsysteemleverancier Yaskawa Benelux. Zij zorgden ervoor dat met de inzet van vier robots de laskwaliteit omhoog ging, de productietijd aanzienlijk korter werd, er zo’n 1,5 manuele lasser werd uitgespaard en er nog meer dan voldoende productiecapaciteit over bleef voor toekomstige ontwikkelingen.

Aluminiumlaswerk van de Yaskawa MA 1900 lasrobot
Aluminiumlaswerk van de Yaskawa MA 1900 lasrobot

Partnerkeuze

“Wij hadden tot eind 2012 nogal wat manuele handelingen bij de productie van onze kleppenventilator, zoals lassen, clinchen en kitten. Al langer liepen we met het idee rond om het een en ander te automatiseren, en toen de oude clinch-machine aan vervanging toe was hebben we tegen het einde van 2012 de knoop doorgehakt”, aldus Cor van Uden, bedrijfsleider van Brakel Aluminium. “We stelden ons de vraag: Wat willen we eigenlijk en welke innovatieve partner wil daarin meedenken om ons de beste oplossing bieden? Na meerdere gesprekken met verschillende partners kwam uiteindelijk Yaskawa als beste uit de bus” .

Vier robots

“Voor het laswerk hebben we twee robots van het type MA 1900 aangeschaft. Deze zesassige robots zijn speciaal voor laswerk onder moeilijke omstandigheden ontwikkeld. Met een actieradius van 1,9 m en een draaicirkel van 360°, zijn praktisch alle te lassen plekken in het werkstuk te bereiken. Alle kabels en slangen zijn volledig weggewerkt in de robotarm, waardoor er minder slijtage ontstaat en de robotarm vrij kan bewegen”, aldus Cor van Uden. “Voor het samenstellen en clinchen van onze aluminium kleppen maken we gebruik van de zesassige ES165D high-speed handelingsrobot met een werkbereik van 2,65 m en een payload van 165 kg én de zesassige MS80W-robot, met een werkbereik van 2,23 m en een payload van 80 kg welke uitermate geschikt is voor het leggen van o.a. puntlassen en clinchhandelingen.

Met Yaskawa robots gelaste, geclinchte en samengestelde aluminium lichtsystemen van Brakel Aluminium
Met Yaskawa robots gelaste, geclinchte en samengestelde aluminium lichtsystemen van Brakel Aluminium

BMT

De eigenlijke clinch-unit is van BMT, maar is ook door Yaskawa geheel in de robot-applicatie geïntegreerd. Als je bedenkt dat we eigenlijk nog geen ervaring hadden met robots in onze productie, is de hele integratie, op enkele aanlooponeffenheden na uitstekend verlopen. Het hele productieproces van onze kleppen en producten is nu veel sneller en korter geworden en we hebben nog meer dan genoeg productiecapaciteit over voor een toekomstige groei”.

Historie

Het bedrijf is 35 jaar geleden opgericht door Jaap ter Borg en heeft een sterke groei meegemaakt. In 1995 werd het bedrijf verkocht aan de CRA-Group, een Ierse beleggingsmaatschappij. In 2009/2010 werd het bedrijf te koop gezet, samen met het onder dezelfde holding vallende Unideck en in 2010/2011 is er een management buy-out geweest met de medewerking van de Friesland Bank, thans de Rabobank. Dit bleek een goede stap. Investeringen worden vlotter afgewikkeld en het bedrijf is meer naar de toekomst gericht. Vooral de laatste jaren wordt er meer in het verhaal ‘groen’ geïnvesteerd. Er zijn nieuwe duurzamere producten in de markt gezet, zoals de Duralite, een thermisch gescheiden lichtstraat die drie keer langer meegaat en de Optima, een thermische geïsoleerde kleppenventilator, en de Greenlite, welke de aloude koepel vervangt.

Met een jaaromzet van € 45 miljoen, buitenlandse vestigingen in Engeland en België, en een wereldwijde export van 70%, heeft Brakel Aluminium zich een plaats weten veroveren in de wereldmarkt op het gebied van daksystemen ten behoeve van voornamelijk fabrieks-, overheids- en overslaggebouwen. Daarnaast is het bedrijf een producent van architectonische brandventilatieproducten die weer verwerkt zijn in de lichtkapconstructies.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven