Ceratizit heeft de milieuprijs Prix de l’Environnement 2023 ontvangen van de Luxemburgse branchevereniging Fedil voor het productieproces van de hardmetaalsoorten uit de upGrade productlijn. Door het gebruik van secundaire grondstoffen uit het geoptimaliseerde zinkrecyclingproces bieden de upGRADE hardmetaalsoorten niet alleen een bijzonder lage koolstofvoetafdruk, maar ook de hoge prestaties van een premium hardmetaalsoort.
“Het winnen van wolfraamhoudend erts loont al vanaf een gehalte van 0,06%. Dit betekent dat ongeveer 200 ton erts moet worden getransporteerd om één ton metallisch wolfraam te verkrijgen, wat veel energie kost”, legt Dr. Ralph Useldinger, hoofd Group Analytics en Fundamental R&D, uit. Daarom gebruikt Ceratizit voor de upGrade-kwaliteiten alleen secundaire grondstoffen uit het zinkrecyclingproces om de koolstofvoetafdruk van de producten te minimaliseren.”
Lage CO2-uitstoot
Het zink dat gebruikt wordt om de carbidstructuren te breken, wordt hergebruikt, wat betekent dat het proces bijna uitsluitend uitstoot veroorzaakt door de benodigde elektriciteit. Toch kan Ceratizit ook op dit gebied punten scoren: “Sinds begin 2023 kopen we alleen nog groene stroom in uit duurzame bronnen”, voegt lid van de Raad van Bestuur Frank Thomé toe.
Duurzaamheidsstrategie
Ook de upGrade-variëteiten spelen volgens hem een belangrijke strategische rol. “De upGrade productfamilie is een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie. Ze bewijzen dat duurzamere hardmetalen producten mogelijk zijn zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties,” zegt Thomé.
Recyclingproces
Om dit te garanderen voert Ceratizit alleen hoogwaardig, zorgvuldig gesorteerd hardmetaalschroot in het recyclingproces in. Ralph Useldinger legt uit waarom dit cruciaal is: “Bij zinkrecycling blijft de structuur van het wolfraamcarbide onveranderd. Dit betekent dat de kwaliteit die ik erin stop, ook de kwaliteit is die ik eruit krijg.”
Twee hardmetaalkwaliteiten
De upGrade productfamilie heeft momenteel twee hardmetaalsoorten. CT-GS20Y voor metaalbewerking, dat al de Best of Industry Award heeft gewonnen, en KLC20+ voor messen, staven en zaagtanden voor houtbewerking.
Ze vormen de voorhoede van een productportfolio dat volgens Thomé de komende jaren steeds duurzamer zal worden:
“Ons doel is om in 2025 de leider te zijn op het gebied van duurzaamheid in de gecementeerde hardmetalen en snijgereedschappen industrie”, zegt hij.
“Daarom werken we niet alleen actief aan het verder verkleinen van onze bedrijfsmatige koolstofvoetafdruk, maar voegen we ook geleidelijk meer producten met een bijzonder lage productkoolstofvoetafdruk toe aan ons productportfolio.”