Zorgen van investeerders over de staat van de Chinese economie drukken de industriële metaalprijzen. Wel zullen op de langere termijn de metaalprijzen weer aantrekken door de mondiale economische groei, de groei van de vraag naar metalen en cyclisch herstel in industriële productie. Hoewel China voor veel onrust in ferromarkten zorgt, blijven de vooruitzichten stabiel. Dat meldt de Industriële Metalen Monitor mei 2017 van ABN Amro.
Gedurende het eerste kwartaal stegen de industriële metaalprijzen. De basismetaalprijs nam gemiddeld met 8,6% toe en de mondiale staalprijs met 2,8%. Maar met de start van het tweede kwartaal is deze winst snel verdampt, waarbij met name de staalprijs flink terrein verloor.
Vertrouwen in China afgenomen
Aan het begin van het tweede kwartaal is het vertrouwen in China afgenomen. Zo daalde de PMI voor industriële verwerking in april fors en namen de zorgen over de staat van de Chinese economie toe. Dat maakte veel investeerders in metaalmarkten nerveus, waardoor metaalprijzen daalden.
Niet alleen marktspecifieke trends liggen hieraan ten grondslag, ook toegenomen geopolitieke spanningen en teleurstellende macrocijfers uit grote economieën zorgden voor spanningen bij investeerders.
Export Chinees staal sterk gedaald
In de ferrometaalmarkten staan de prijzen sinds begin 2017 ook op verlies. De mondiale staalprijs bleef nog enigszins stabiel, maar de prijzen in met name China en de CIS namen sterk af. De export van Chinees staal daalde sterk, de staalproductie bereikte een recordhoogte en de staalvoorraden in China zijn nog hoog, waardoor de prijzen daalden. De staalprijzen in de VS en Europa hielden nog stand, mede dankzij de importbeperkende tarieven.
Prijs aluminium flink gestegen
Van alle industriële metalen presteert aluminium het best. Sinds begin dit jaar is de prijs opgelopen met meer dan 12% en dat is uitzonderlijk. Bij de overige industriële metalen zijn de prijzen marginaal toegenomen of is de druk verder opgelopen. De ijzerertsprijs daalde aanzienlijk door aangescherpt monetair en ook huizenmarktbeleid in China, terwijl cokeskolenprijs afzwakte door een herstel van het aanbod vanuit Australië.
Langere termijn lijkt positief
Toch lijken de verwachtingen voor de langere termijn positief. De economische groei in Latijns Amerika – met name in Brazilië – zal volgend jaar een flinke verbetering meemaken. De mondiale economie groeit en ook een verder cyclisch herstel in de industriële productie, aanhoudende groei in de bouwactiviteit en aantrekkende verkopen van auto’s bieden volgens de Industriële Metalen Monitor een solide basis.