Ga naar hoofdinhoud

Cobotlascel ook voor kleine batches

Ervaren laspersoneel is duur en lastig te vinden, terwijl lasrobots juist weer ongeschikt zijn voor kleine, veel verschillende batches (high mix-low volume). Omron en AWL lanceren daarom de compacte, flexibele cobotlascel Qube. Deze cel maakt het makkelijker om kleine batches geautomatiseerd te lassen, eenvoudig nieuwe producten in te leren en mens en machine veilig te laten samenwerken. Daarmee is deze Qube een uitkomst voor met name kleinere productiebedrijven, stellen beide bedrijven.

Een robotlascel is ideaal voor de productie van grote series, maar is minder flexibel en vereist strikte veiligheidsvoorwaarden. Daarmee is het een inefficiënte en dure oplossing.

Handmatig lassen daarentegen is een goede optie wanneer kleine, veel wisselende batches door gecertificeerd personeel moeten worden gelast.

Maar wat als een productiebedrijf tussen deze 2 uitersten in valt? Denk bijvoorbeeld aan een batches van 100 tot 1.000 stuks, met vaak verschillende productsoorten. Dan is de Qube een perfecte oplossing, stellen industriële automatiseringsexpert Omron en hightech machinebouwer AWL.

Belangrijke verschillen

De cobotlascel lijkt op een robotlascel. Toch zijn er 2 belangrijke verschillen, leggen beide bedrijven uit. Bij een robotlascel staat een robot met een lastoorts tussen vier wanden, een draaitafel met twee werkzijden en een afzuiging voor de lasdampen. De cobotlascel heeft een collaboratieve robot (cobot) van Omron, die dus samenwerkt met de mens, en een integratie van de manuele draaitafel.

Met deze cobotlascel zijn verschillende soorten metaal, zoals staal en aluminium, MIG/MAG te lassen. Door de grootte van de draaischijf kunnen verschillende onderdelen van verschillende grootte worden aangesloten. Er zijn drie belangrijke voordelen voor Qube: flexibiliteit, efficiëntie en veiligheid.

‘Tot 45% sneller’

Door de snelle (tot 45% sneller dan een traditionele robot) en eenvoudige programmering van de cobot is er geen robotprogrammeur nodig. In plaats daarvan kan een gecertificeerde handlasser zelf de cobot programmeren.

Zo kan een productiemedewerker op een veilige manier de productie voortzetten, terwijl de lasexpert zijn kennis op het volgende product kan toepassen. De machine is daarom zeer geschikt om verschillende, snel wisselende producten met dezelfde cel te lassen.

‘Consistentere productkwaliteit’

Door de draaitafel kan de lasser gelijktijdig met de cobot werken, wat kan leiden tot cyclustijden die tot 50% korter zijn.

De cobot last met een herhalingsnauwkeurigheid van een tiende van een millimeter, waardoor een consistentere productkwaliteit wordt gegarandeerd dan bij handmatig lassen. De kans op afkeur is dus aanzienlijk kleiner.

 “Met het steeds schaarser worden van gekwalificeerd laspersoneel, is de cobotlascel een uitkomst voor met name de kleinere productiebedrijven”, zegt Thomas Modderkolk, business developer bij AWL. “Met slimme systeemintegratie draagt AWL bij aan het efficiënt maken van het productieproces.”

‘Makkelijk te verplaatsen’

De cel is compact en neemt daardoor weinig ruimte in beslag op de werkvloer. Door zijn gewicht is hij bovendien gemakkelijk te verplaatsen: de cel kan worden opgetild met een vorkheftruck of een bovenloopkraan voor flexibel gebruik op de werkplek.

Thomas Modderkolk (links) en Stephan Pruiksma (foto’s: Omron/AWL)

“De kracht van de mens zit in creativiteit, de kracht van machines zit in repeterend werk,” vertelt Stephan Pruiksma, innovation manager bij Omron. “Omron biedt automatiseringsoplossingen die mensen en machines in hun kracht zetten, zoals de Omron cobots.”

‘Bundelen kennis en kunde’

 “Het bundelen van de kennis en kunde van beide partijen heeft geleid tot een product dat kan voldoen aan de wensen van de klant, op alle vlakken”, voegt Pruiksma toe.

“Daar waar AWL expertise heeft op het gebied van procesverbetering, is Omron juist sterk op componentniveau. Samen kunnen wij een sterke en unieke cobotlascel bieden die voor de klant de productiviteit vergroot, de veiligheid verhoogt en medewerkers efficiënter maakt.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven