De combinatie van draaien én frezen op één machinebiedt een aantal cruciale voordelen waar geen metaalbewerker omheen kan, zoals minder opspanningen, minder tussenvoorraden, minder logistieke rompslomp en (dus) een snellere doorstroming en minder mankracht. Ook voor relatief eenvoudige producten blijkt de aanpak interessant.
De Oostenrijkse machinebouwer WFL legt zich volledig toe op de bouw van draaifreesmachines. De machines van WFL kunnen nog het best worden omschreven als schuinbeddraaimachines, waarbij de revolver is vervangen door een freeskop met vierassige bewerkingsmogelijkheden. Fokker LG, Bredel Hose Pumps, VDL ETG en GEA Grasso zijn Nederlandse metaalbewerkers die machines van WFL inzetten.
Een WFL M80 draaifreescentrum zoals geëxposeerd tijdens de Metav 2012 in Düsseldorf (D). In ons land worden de machines van WFL door Oude Reimer op de markt gebracht.
Fokker LG
De onderdelen voor landingsgestellen van helikopters, die bij Fokker LG in Helmond worden gemaakt, zijn mooie voorbeelden van hoge complexiteit. Veelal cilinderachtige producten met allerlei uitsteeksels, zodat een grote bewegingsruimte en –vrijheid van de bewerkingskop wordt gevraagd. Uit sterkteoverwegingen worden de landingsgestellen vervaardigd uit volmateriaal, zodat lassen worden vermeden. Dat betekent veel complexe in- en uitwendige bewerkingen en veel spanen, in extreme situaties blijft van een blok van 240 kg nog maar 26 kg over.
Twee machines
Bij Fokker LG heeft men de beschikking over twee M65 draaifreesmachines van WFL Millturn, met een maximale draaidiameter van 690 mm en een lengte tussen de centers van respectievelijk 3,5 m en 4,5 m. Dankzij het ruime Y-bereik van 500 mm en een kantelbeweging (de B-as) van -110º tot +90º heeft de bewerkingskop ruime manoeuvreermogelijkheden. De machines zijn inmiddels sinds 2001 en 2002 in bedrijf. De video hieronder toont een M65 in bedrijf:
Bredel Hose Pumps
Bredel Hose Pumps in Delden, producent van industriële slangenpompen, is een voorbeeld van een bedrijf waar compleetbewerken ook rendabel is voor relatief eenvoudiger producten. Sinds 2006 beschikt Bredel over een Millturn M65 (in dit geval met een lengte van 2 m tussen de centers), waarmee alle bewerkingen aan de rotoren in één opspanning kunnen worden gerealiseerd.
VDL ETG
VDL ETG in Eindhoven heeft sinds 2003 de beschikking over een WFL draaifreesmachine. Door de combinatie van bewerkingen kunnen kortere doorlooptijden bereikt worden en dat is een steeds belangrijker argument. Omdat de manmachine-verhouding veel gunstiger is (één man kan met gemak twee machines bedienen) overweegt VDL ETG momenteel de aanschaf van een tweede draaifreesmachine.
GEA Grasso
Bij GEA Grasso in Den Bosch staat al vele jaren een 500 Multiturn (de voorloper van de huidige generatie Millturn machines), waarop onder andere de krukassen voor koelcompressoren met zuigers worden vervaardigd. Complexe producten waar het de boor- en freesbewerkingen betreft. De elkaar snijdende oliekanalen staan allemaal onder een hoek ten opzichte van elkaar. Daarentegen moet de frees de kruktap volgen. Hiervoor moet de onderlinge beweging en snelheid van werkstuk en gereedschap exact afgestemd worden. Bij GEA Grasso is het aantal opspanningen teruggebracht van zes tot één.
In het komend nummer van Metaal Magazine meer over de ervaringen van Fokker LG, Bredel Hose Pumps, VDL ETG en GEA Grasso met compleetbewerken met machine van WFL.