Ga naar hoofdinhoud

Directe oliesmering ook bij middelhoge spindeltoerentallen

Zowel in het laboratorium als praktijktesten tonen volgens Weiss Spindeltechnologie aan dat het ook in het middenbereik zinvol kan zijn om olie-luchtsmering te vervangen door directe oliesmering.

Directe oliesmering is volgens spindelfabrikant Weiss niet alleen beter voor hoog frequent spindels. Ook spindels uit het middenbereik qua toerental hebben baat bij directe oliesmering. Verspanende bedrijven besparen daarmee tevens op de kosten van perslucht, stelt het bedrijf.

In de spindelmarkt wordt voor de smering tot nu toe onderscheid gemaakt in drie toerentalklassen, stelt Weiss. Voor de laagtoerige spindels wordt vet gebruikt, omdat dit duurzaam is. Vet heeft hier een lange standtijd en garandeert altijd voldoende smering. Nasmeren met vet is hier het onderhoudsadvies.
Hoogtoerige spindels kunnen beter direct met olie worden gesmeerd, omdat door de hogere temperaturen in de spindel het vet de smerende werking te snel zou verliezen. De continue oliesmering zorgt dat de lagers altijd voldoende gesmeerd zijn.
In het middelste segment, tussen 1,3 en 2 miljoen mm/min, is een lucht-oliesmering momenteel nog de standaard. Juist voor deze laatste groep komt Weiss Spindeltechnik met een alternatief, namelijk eveneens directe oliesmering. Met name als er veel in het bovenste deel van dit bereik wordt gewerkt, heeft directe oliesmering voordeel, zegt de spindelfabrikant op basis van eigen testen en onderzoek. De kans op uitval neemt hierdoor af.

Kostenbesparing

Bij 4000 spindeluren per jaar levert dat bovendien een besparing van € 500 per jaar op doordat de productie van zo’n 24.000 Nm3 perslucht vervalt. Nog belangrijker is volgens Weiss dat de kans op storingen afneemt. Als er namelijk te weinig perslucht beschikbaar is, leidt dat tot storingen. De directe oliesmering laat eveneens toe dat er langere tijd gewerkt wordt met praktisch het maximale toerental. Dat is aldus Weiss een belangrijk voordeel ten opzichte van vetsmering. De hogere temperatuur vermindert namelijk de smerende werking van het vet, wat tot nog hogere temperaturen in de lagers en een snellere slijtage leidt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven