Met vijfassige productietechniek uit de metaal kunnen tandtechnische laboratoria een beslissende stap maken naar het industrieel vervaardigen van tandvervangende componenten als bruggen en kronen. DMG heeft hiervoor de nieuwe Sauer Ultrasonic 10 ontwikkeld.
De Ultrasonic 10 die DMG (Deckel Maho Gildemeister) begin februari voorgesteld heeft tijdens het Open House in Pfronten (D) is een compacte, vijfassige freesmachine voor de industriële vervaardiging van tandvervangende producten zoals bruggen en kronen. Zie ook de bijgevoegde PDF:
Een kijkje in de Sauer Ultrasonic 10. In de achtergrond de compacte draaizwenktafel met de vierde en vijfde as. Links de houder met het halffabrikaat (foto: DMG)
Compact
DMG heeft de Ultrasonic 10 helemaal afgestemd op de wensen van tandlaboratoria: het is een compacte machine met een grondoppervlak van maar 2 m2 die door een deuropening van 800 mm x 1800 mm te plaatsen is. Hiermee komt DMG tegemoet aan de wens van laboratoria die willen werken in kantoorachtige omgevingen.
Oscillerende beweging
Met de vijfassige productietechniek van de metaalbranche kunnen de tandlaboratoria een enorme stap voorwaarts maken door de ambachtelijke, handmatige vervaardiging van kronen en bruggen te vervangen door een industriële productietechniek. Volgens DMG gooit een machine als de Ultrasonic 10 daarbij hoge ogen. Een belangrijk kenmerk van deze machine is dat het gereedschap in de hoofdspil naast een roterende beweging óók een oscillerende beweging maakt. Op het freesje wordt een ultrasone trilling opgelegd. In de ordergrootte van 20 kHz tot 50 kHz. Bij het HSC-frezen kan de Ultrasonic 10 een maximale rotatiesnelheid bereiken van 42.000 min-1.
De Ultrasonic 10 zoals geëxposeerd bij Deckel Maho in Pfronten (D). Rechts naast de machine staat een geautomatiseerd magazijn. De CNC-besturing is een Siemens 840D solutionline (foto: Reinold Tomberg)
Exotische materialen
Deze combinatie van hoog toerental én hoogfrequente trilling maakt de Ultrasonic uitermate geschikt voor het bewerken van exotische, moeilijke materialen als zirkoonoxide (ZrO2, ook in de gesinterde of HIP-toestand) en glaskeramieken. Bovendien is de machine geschikt voor het hogesnelheidsfrezen van titaan (hier kunnen implantaten opgeschroefd worden), lithium-disilicaat en chroomkobaltlegeringen waarmee tandlaboratoria ook werken.
Blanks
Om petiterige vormen als tanden en kronen te kunnen frezen werken tandlaboratio met plakken halffabrikaat (blanks) met een diameter van 98,3 mm – 98,8 mm. De tandvervangende werkstukken worden vanuit dit volmateriaal gefreesd. De aan- en afvoer van de plakken uitgangsmateriaal en de plakken met de, nog met bruggetjes vastzittende werkstukjes, kan volledig geautomatiseerd worden.