Ga naar hoofdinhoud

Eigentijdse productietechniek op AWK

Dit jaar zal het Aachener Werkzeugmaschinen-Kolloquium (AWK) in het teken staan van snelle conjunctuurwisselingen, schaarste aan energie en grondstoffen, nieuwe productietechnieken en de globale concurrentie.

Medio januari tijdens een persconferentie bij het Werkzeugmaschinenlabor (WZL) in Aken (D) ter gelegenheid van het Aachener Werkzeugmaschinen-Kolloquium (AWK) werd een viertal trends benoemd die momenteel actueel zijn in de metaalproductietechniek. Het driejaarlijkese AWK, dit jaar op donderdag 26 en vrijdag 27 mei in Aken, staat in het teken van deze ontwikkelingen. 

 

AWK

Het locaal, stapje voor stapje, omovormen van plaatdelen wordt door de organisatoren van het AWK genoemd als voorbeeld van een innovatieve bewerkingstechnologie (foto’s: IPT/WZL)

 

Korte cycli 

De organisatoren Fraunhofer IPT (Institut für Produktionstechnik) en het WZL zien als eerste aandachtspunt de kortere cycli tussen crisissen en booming-fasen. Hiermee worden zowel de metaalbewerkers als de machine- en gereedschapleveranciers geconfronteerd.

 

Gebrek grondstoffen

Een tweede trend die tijdens het AWK aandacht krijgt is het groeiende gebrek aan grondstoffen en de stijgende energieprijzen.  In de visie van de organisatoren zal de metaalbranche moeten leren om meer efficiënt om te gaan met schaarse energie- en materiaalbronnen.

 

AWK

Het spuitgieten van metaalkunststof-delen, een hybride techniek voor de toekomst

 

Nieuwe productietechnologie

Een volgende trend is de noodzakelijkheid om te investeren in nieuwe productietechnologie.  Als voorbeeld werd de hybride technieken genoemd. Het IPT bijvoorbeeld ontwikkelt momenteel een techniek waarbij tijdens freeswerkzaamheden op een bewerkingscentrum een laserstraal door de roterende hoofdspil heen ingekoppeld wordt op de eigenlijke spaan op de snijkant. Tijdens het AWK wordt deze techniek gedemonstreerd. Voor het bewerken van Inconel of keramiek kan dit laserondersteund frezen interessant zijn.

 

AWK

Van links naar de rechts de professoren die betrokken zijn bij het AWK: prof. Dr.-Ing. Robert Schmitt, Prof. Dr.-Ing. Dr.-Ing. E.h. Dr. h.c. Dr. h.c. Fritz Klocke, Prof. Dr.-Ing. Günther Schuh, Prof. Dr.-Ing. Christian Brecher

 

Vijfassige Chiron

Andere nieuwe productietechnieken zijn: laserondersteund forceren, ultrasoon slijpen, laserondersteund ponsen en combi-machines voor compleetbewerken. Een bijzondere interessante ontwikkeling bij het WZL is een vijfassige Chiron met twee stations voor het combineren van frezen met laserbewerkingen als laserharden, -oplassen en -oppervlaktebewerkingen. De video hieronder toont een verfrissende kijk op het WZL en IPT:

 

Concurrentie

De laaste trend tenslotte waarop het AWK de schijnwerper is de globale concurrentie tussen landen bij de keuze tussen landen als vestigingsplaat voor productiebedrijven. De vraag is hoe je massaproductie kunt terugbrengen naar hogelonenlanden.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven