De openbare verlichting in Utrecht wordt sinds januari 2006 aan- en uitgeschakeld met behulp van een sms'je. De gemeente Utrecht kan voortaan heel flexibel het tijdstip bepalen waneer de openbare verlichting aan en uit gaat. Tot nu toe werd op vaste tijdstippen geschakeld, met behulp van een toonfrequent signaal of schakelklokken. Door met sms te schakelen wordt enorm bespaard op energiekosten en bovendien op de kosten van de toonfrequentsignalen.
De sms-dienst, opgezet door Telfort, ITN en OrcaGroup is een innovatieve ontwikkeling van het Ingenieursbureau van de gemeente Utrecht. Het systeem werkt door vanaf een centraal punt in de stad via lichtmeting in- en uitschakelcommando’s te geven, door middel van sms. Dus voortaan brandt de openbare verlichting alleen als het echt nodig is.
Arthur Klink, senior adviseur bij het ingenieursbureau Utrecht: “Het systeem werkt volledig geautomatiseerd, zodat we er geen omkijken naar hebben en is zeer bedrijfszeker.”
Het nieuwe systeem geeft via sms-berichten ook feedback vanuit de voedingskasten naar de dienst Stadswerken. Op deze manier is men direct op de hoogte van storingen. Vroeger was men hiervoor afhankelijk van meldingen van de burger of politie. De gemeente Utrecht verwacht dat het nog wel enkele jaren zal duren voordat alle oude kasten zijn omgebouwd. Op dit moment zijn 50 van de 500 voedingskasten voorzien van het nieuwe systeem.
Ook de afdeling cameratoezicht van de politie in Utrecht heeft veel interesse in deze toepassing, omdat de politie hiermee zelf in staat is verlichting, afhankelijk van de behoefte, bij of af te schakelen.
De gemeente Utrecht heeft gekozen dit project in samenwerking met OrcaGroup en Telfort te doen, omdat deze bedrijven gespecialiseerd zijn in sms-toepassingen en veel ervaring hebben in het integreren van dit soort toepassingen met internet en telefonie. De voedingskasten en de modems met bijbehorende besturingssoftware worden geleverd en geïnstalleerd door ITN uit Ede. In de toekomst worden de servicemonteurs direct via PDA’s door het systeem aangestuurd, zodat de gemeente nog efficiënter kan gaan werken.