Ga naar hoofdinhoud

Freemelt en 3D Makers Zone samen in NL-fieldlab AM

Freemelt 3D-metaalprinter eMelt-iD (foto: Freemelt).

Het Zweedse Freemelt is een strategische samenwerking aangegaan met het Nederlandse 3DMZ (3D Makers Zone). Zo willen beide partijen de ontwikkeling van additive manufacturing (AM) via eMelt-technologie versnellen, als productietechnologie voor serieproductie van industriële toepassingen. Een speciaal fieldlab hiervoor is eind dit jaar gepland op AM Campus Metropoolregio Amsterdam.

Dat meldt Freemelt. Europese Industriële bedrijven die willen overstappen van traditionele productie naar 3D-metaalprinten, hebben nog weinig competentie op dit vlak. Ook ervaren ze een gebrek aan ondersteuning voor de ontwikkeling van materiaalprocessen en toepassingen en vinden ze de kosten vaak nog hoog.

Ze vragen Freemelt steeds meer naar de ontwikkeling van materiaalprocessen en toepassingen via Freemelts E-PBF-technologie (electron beam powder bed fusion oftewel elektronenstraal-metaalprinten).

Lees ook: 9 mythen rond E-PBF

Er wordt vooral ondersteuning gevraagd bij cruciale componenten van wolfraam voor toepassingen in defensie en energie. Deze industrieën voelen de noodzaak om innovatieve en lokale productie op te zetten om toeleveringsketens veilig te stellen.

Om deze toegenomen vraag te beheren is Freemelt een strategische samenwerking aangegaan met 3DMZ, gevestigd op de AM Campus Amsterdam Metropoolregio Amsterdam.

Dit moet industriële bedrijven ondersteunen bij de overgang naar AM, om zo de industrialisatie van AM te versnellen.

3DMZ heeft kennis en ervaring

3DMZ is een technologie- en innovatiehub met uitgebreide kennis en ervaring in industriële AM. De hub faciliteert een breed scala aan AM-systemen.

Door middel van strategische samenwerkingsverbanden ondersteunt 3DMZ wereldwijde industriële bedrijven bij de overgang van traditionele productie naar industriële serieproductie door middel van AM.

Binnen de samenwerking wil 3DMZ een nieuw fieldlab voor 3D-metaalprinten opzetten en investeren in een eMelt-iD machine. Deze staan gepland voor het vierde kwartaal van 2024.

Herman van Bolhuis, CEO van 3D Makers Zone, zegt met het nieuwe fieldlab aanvullende technologie toe te kunnen voegen aan de AM Campus Metropoolregio Amsterdam, stelt 3D Print magazine.

Nieuwe zakelijke kansen

Freemelt verwacht door de samenwerking nieuwe zakelijke kansen te krijgen binnen de industriële segmenten.

Bovendien kan het bedrijf met de eigen technologie en producten een centrale rol spelen in het stimuleren van de industrialisatie van AM. Zo kan het concurrentievermogen van de Europese en Nederlandse industrieën worden vergroot.

3DMZ en Freemelt hebben samen een innovatiediner georganiseerd met vooraf geselecteerde industriële bedrijven, onderzoeksinstituten en lokale overheden.

Intentieverklaring

Alle deelnemers hebben een intentieverklaring ondertekend om het nieuwe metaalfiellab te gaan gebruiken voor applicatieontwikkeling via eMelt-iD.

“Als gevolg van onze geïntensiveerde commercialiseringsinspanningen, ervaren we een toenemende interesse van Europese industriële bedrijven met betrekking tot ondersteuning bij de ontwikkeling van materiaalprocessen en toepassingen”, zegt Daniel Gidlund, CEO van Freemelt

“Daarom is de samenwerking met 3DMZ van cruciaal belang, omdat het onze capaciteit zal vergroten om te voldoen aan de groeiende vraag om industriële klanten te ondersteunen bij de overgang van traditionele productie naar AM.

‘AM-wereld wordt volwassen’

“We zijn erg blij met deze samenwerking”, zegt Van Bolhuis van 3DMZ. “De AM-markt wordt volwassen en de productiewereld heeft behoefte aan digitale supply chain-oplossingen.”

“Freemelt biedt de volgende generatie metaalprinters, maar er valt nog veel te leren en tegelijkertijd te ontwikkelen”, aldus Van Bolhuis.

“Door dit nieuwe fieldlab vorm te geven, biedt de AM Campus Amsterdam aanvullende technologie op de reeds bestaande oplossingen.”

“Tegelijkertijd zullen verschillende industriële partners worden uitgenodigd om deel te nemen aan het nieuwe field lab ecosysteem.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven