Ga naar hoofdinhoud

Frezen vervolmaakt additive manufacturing

De Integrex i-400AM van Mazak, eveneens tijdens zijn lancering op de Jimtof (foto: Tim Wentink)

De metaalwereld lijkt aan de vooravond te staan van een nieuwe revolutie waarbij additive manufacturing in één proces wordt gecombineerd met vijfassig hogesnelheidsfrezen. 

Een groeiend aantal ‘klassieke’ machineleveranciers is overtuigd geraakt van de potenties die deze nieuwe markt in petto heeft voor de metaalindustrie en zijn begonnen met eigen ontwikkelingen. Het afgelopen jaar werden op een aantal vakbeurzen in ieder geval machines ten doop gehouden waarbij additive manufacturing technieken worden gecombineerd met frezen.

Een voorbeeld daarvan is de Lumex Avance 25 die Matsuura dit najaar ten doop zal houden op de EMO 2015 in Milaan. Hoewel, eigenlijk gaat het om een herstart, want de machine werd eerder al in 2011 gelanceerd op de EuroMold. De markt bleek er destijds nog niet rijp voor, blijkt uit de toelichting van Henny ten Pas van Bendertechniek in Veenendaal, dat Matsuura in ons land vertegenwoordigd. Bij de Lumex Avance 25 wordt selective laser sintering (SLS) gecombineerd met hogesnelheidsfrezen.

De Lumex Avance 25 zoals die door Matsuura werd getoond op de Jimtof in Tokio (foto: Tim Wentink)

De Lumex Avance 25 zoals die door Matsuura werd getoond op de Jimtof in Tokio (foto: Tim Wentink)

Sodick presenteerde op de jongste Jimtof in Tokio de OPM250L, eveneens een hybride machine die AM-mogelijkheden (ook hier gaat het om selective laser sintering) combineert met hogesnelheidsverspaning. OPM staat voor ‘one process milling’ en dat is precies wat de machine beoogt. In het najaar van 2015 wordt de machine waarschijnlijk op de EMO in Milaan geïntroduceerd op de Europese markt, aldus Ron Maarschalkerweerd, verkoopleider Sodick Benelux bij importeur De Ridder THO in Best.

Ook DMG Mori heeft inmiddels op de jongste EuroMold een soortgelijke hybride machine gepresenteerd in de vorm van de Lasertec 65, gebouwd bij dochterbedrijf Sauer Lasertec in Pronten (D). Hier gaat het om een combinatie van lasercladden en vijfassige freesbewerkingen. De basis wordt gevormd door een DMU65 MonoBlock van DMG Mori, op de zwenktafel wordt de basisplaat opgespannen waarop het product wordt opgebouwd. Volgens Louis Heinen van DMG Mori in Veenendaal is er veel interesse voor deze machine en zijn er inmiddels een aantal verkocht.

Mazak heeft afgelopen september op de IMTS in Chicago de Integrex i-400AM ten doop gehouden, een multitasking-machine die naast draaien én frezen nu ook de mogelijkheid biedt om in eenzelfde procesgang producten op te bouwen met behulp van lasercladden. Naast draai- en freesgereedschappen beschikt de machine over een poedernozzle waarmee het metaalpoeder wordt gedoseerd, waarna dit met behulp van een fiberlaser wordt gesmolten op de vorige laag.

Hermle heeft al rond 2007 een hybridemachine ontwikkeld, de C40 Alchemy. Daarmee kunnen eveneens producten laagsgewijs worden opgebouwd met behulp van ‘Metall-Pulver-Auftrags-Verfahren’ (MPA) en tussentijds bewerkt. Naast het freesgereedschap bevat de hoofdspindel bij deze machine een extra doseerunit voor metaalpoeder. Hermle heeft echter vooralsnog gekozen voor een business-model waarbij het bedrijf als toeleverancier (via het dochterbedrijf HMG, Hermle Maschinenbau GmbH) producten levert die op deze manier zijn vervaardigd, uitsluitend voor de eigen klantenkring. Dat heeft vooral te maken met de complexiteit van het proces, blijkt uit een toelichting van Geert Cox van Hermle Nederland in Horst.

Een machine van Sisma/Trumpf op de EuroMold 2014 in Frankfurt (D) (foto: Reinold Tomberg)

Een machine van Sisma/Trumpf op de EuroMold 2014 in Frankfurt (D) (foto: Reinold Tomberg)

Ook Trumpf heeft zich met hernieuwd elan gestort op AM-sector. Het is inmiddels meer dan tien jaar geleden dat het bedrijf de Trumaform LF op de markt bracht, destijds zonder het gewenste succes. “Het was toen nog veel te vroeg, de markt was er niet rijp voor”, blikt Ger van den Endt van Trumpf Nederland uit Hengelo terug. Via een joint venture met Sisma, de Italiaanse specialist op het gebied van lasertechnologie en 3D-printing, wordt een nieuwe poging gewaagd om de AM-markt te veroveren.

Hurco tot slot heeft vorig jaar op de IMTS in Chicago een speciale adapter voorgesteld waarmee verspaningsmachines kunnen worden uitgebreid met 3D-printing mogelijkheden, in combinatie met de nieuwe WinMax software. Vooralsnog betreft het hier echter alleen een printkop voor kunststoffen, al verwacht Frank Smets van Hurco Nederland in Tegelen wel dat dit in de toekomst zal worden uitgebreid met mogelijkheden voor andere AM-technieken.

In het komende nummer van Metaal Magazine in een vierpagina-artikel meer informatie over hoe bekende machineleveranciers additive manufacturing omarmen. Wilt u dat niet niet missen, neem dan nu een abonnement op Metaal Magazine.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven