Werkgevers en vakbonden hebben geen akkoord weten te bereiken over de nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal & Techniek). Met name de voorstellen voor de ontwikkeling van de lonen liepen te ver uiteen tijdens de meest recente, laatste reguliere onderhandelingsdag. Er zal nu een extra onderhandelingsronde nodig zijn om uit de impasse te komen. Dat meldt Koninklijke Metaalunie.
“Voor werkgevers is het loonvoorstel van de vakbonden niet acceptabel”, stelt cao-onderhandelaar Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT). “Ondernemers kunnen dit simpelweg niet dragen.”
Kloof tussen voorstellen lonen
Werkgevers in de Metaal & Techniek hebben in hun openingsbod een nieuwe cao voorgesteld met een looptijd van 15 maanden met ingang van 1 april 2024.
“Tijdens deze looptijd willen werkgevers de lonen met 6,25 % verhogen, terwijl de vakbonden vooralsnog vasthouden aan hun looneis.”
“We bieden werknemers een stevige loonstijging. Tegelijkertijd houden we rekening met de draagkracht van werkgevers die te maken hebben met een afkoelende economie’, aldus Follon.
FNV Metaal: bod beneden peil
Bonden noemen het bod van de werkgevers beneden peil. “Een onoverbrugbaar verschil wat ertoe heeft geleid dat er op de dag zelf niet verder meer onderhandeld kon worden”, meldt FNV Metaal.
Jeugdlonen afschaffen of niet?
Werkgevers en vakbonden verschillen verder van mening over de jeugdschalen. Vakbonden willen de jeugdlonen afschaffen en jeugdigen direct indelen in de vakvolwassen schalen.
Werkgevers willen dit niet. Zij benadrukken dat jeugdigen nog bezig zijn met hun opleiding en dus nog niet vakvolwassen zijn.
Werkgevers houden vast aan hun voorstel om de paritaire commissie Jeugdlonen voort te zetten.
“De reikwijdte van het onderzoek door deze commissie wordt uitgebreid naar de bbl-lonen”, stelt Follon. “Ook zal de commissie de effecten op de arbeidsmarkt en de kosten- en inkomenseffecten in beeld brengen.”
Leeftijdsafhankelijke regelingen
Werkgevers en vakbonden kijken ook anders aan tegen het leeftijdsonafhankelijk maken van de cao-regelingen.
Werkgevers stellen voor om de staffel van de seniorendagen te laten beginnen op 58 jaar. In ruil daarvoor worden seniorendagen toegekend tot aan de AOW.
“Hiermee groeit de ingangsdatum van de ontzie-maatregelen mee met de toegenomen vitaliteit van oudere werknemers”, zegt Follon.
Regeling Vervroegd Uittreden
Er lijkt tussen werkgevers en vakbonden wel een basis te zijn om tot overeenstemming te komen over de regeling vervroegd uittreden (RVU), zegt Metaalunie.
Deze regeling maakt het mogelijk om werknemers drie jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd uit te laten treden. De werknemer krijgt dan een uitkering van de stichting RVU.
Follon: “Als we tot een akkoord komen, zijn werkgevers bereid om de premiebetaling in 2025 voort te zetten.”
En nu? Wordt vervolgd
Zowel werkgevers als vakbonden gaan zich beraden over de nu ontstane situatie. Beide partijen stellen vast dat zonder extra mandaat van de achterbannen verder onderhandelen geen zin heeft.
“We vinden de houding van de werkgevers teleurstellend”, aldus FNV Metaal. “We hebben de afgelopen cao-periode fors ingeleverd op koopkracht en hier lijken werkgevers geen boodschap aan te hebben.”
“We willen ze een ultieme poging bieden om tot een fatsoenlijk resultaat te komen, zodat we er alles aan gedaan hebben om zonder acties tot een akkoord te komen. Ook wij zullen met onze cao-commissie in gesprek gaan of we verder kunnen.”
De onderhandelingen zijn voor nu dus opgeschort. Mogelijk volgt op 9 april een extra onderhandelingsdag als ultieme poging om alsnog tot een overeenstemming te komen.
Schandalig dat de metaalbedrijven hiermee niet akkoord gaan. Zelfs in 2024 beseffen ze nog steeds niet dat ze niet zonder technisch personeel kunnen produceren!
Ik zou me dood schamen als werkgever! Koekebakkers
Doodzonde dat er geen accoord tot stand is gekomen . Voor de MKB bedrijven in de maakindustrie is 10% een belachelijk voorstel van de bonden . Er is mijn inziens maar één goede oplossing ; verlaag de belachelijke hoge loonbelasting . Loonsverhoging in % levert netto echt niet veel op en de belasting profiteert er weer van en de werkgevers word het werken zo nog moeilijker gemaakt.
Vakbonden staan volkomen in hun recht. Bedrijven maken al jaren winst. Prijzen die de bedrijven berekenen zijn ook met minimaal 10% verhoogd (want hogere grondstoffen, etc., etc.) Nu is het onderhand tijd dat de werknemers ook eindelijk gedeeltelijk gecompenseerd worden voor alle verhoogde prijzen (Brandstof, huur, boodschappen, allerlei heffingen en belastingen) Met 10% stelt de bond zich nog zeer gematigd op. APC moet ook zeker meegenomen worden in de uiteindelijke CAO. Werkt in het buitenland ook goed, dus waarom moeten de werknemers hier in Nederland weer extra lijden?
Het loonbod etc. van de werkgevers is al extreem hoog. Is alleen bedoeld om de echte inflatie te corrigeren. Die wordt vastgesteld door het CBS en niet door de krant of andere media. De eisen van de bonden zijn ronduit schandalig en bedoeld om zelf leden te winnen.
Staken om de zin door te drijven is niet de manier. Het MKB heeft de corona betaald (niet de regering!), heeft de rekening betaald van de oorlog en zou nu ook nog de toch al hoge koopkracht nog verder moeten verhogen? Verdere stijgingen van de salarissen drijft de inflatie alleen maar verder op en uiteindelijk prijs Nederland zich uit de markt. En dan…
Een keer tevreden zijn is beter.
Schandalig , 2023 een inflatie van 4.1 en 2024 na correctie 3.8 . Komen ze met een schamele loonsverhoging .
Mijn huur gaat met bijna 10% omhoog in juli 2024.
Kosten voor Primaire levensbehoefte zijn ongekend hoog, laat staan de zeer hoge prijzen in het algemeen.
Echt tijd om nu looncompensatie te krijgen. Zit al vele jaren in de laatste schaal van het loongebouw, bijna met pensioen en nu twee dagen Generatiepact.
Voor mij zou de looncompensatie dus veel minder opbrengen dan toen ik fulltime werkte.
De verhoging had al veel eerder moeten plaatsvinden.
Schandalig dat de CAO (nog) niet is afgerond. Zeer teleurstellend.
We kunnen denk ik wachten tot we een ons wegen. 9 april 2024 en dan?
In vergelijking met de Metalektro is het voor de Metaal& Techniek een ongunstig tijdstip,
aangezien de Metalektro in de vorige CAO-ronde precies in die enorme inflatieperiode zat.
Zij zijn wél gecompenseerd en dat moet hoe dan ook gelijk getrokken worden.
Schandalig, een schamele 5 procent en ook nog weer vooruitschuiven naar juli, de afgelopen jaren is het salaris nagenoeg ongewijzigd terwijl alles maar fors duurder is geworden net als de eindproducten(dus meer omzet voor deze bedrijven) van deze sector, inmiddels tijd om deze sector te verlaten. Bedrijven hebben met deze ongewijzigde gunstige salarissen ruim de tijd gehad financiële buffers aan te kunnen leggen om nu een goede verhoging aan haar human capital te kunnen bieden.