Hoge energiekosten en inflatie maken dat steeds meer mensen zich zorgen maken over hun financiële situatie. Wat kun je als werkgever doen als een werknemer moeite heeft om rond te komen? Walid Somers, budgetcoach bij Grip, gespecialiseerd in schuldhulpverlening, geeft in vakblad MTL Metaal Magazine een aantal tips.
Geldzorgen van werknemers hebben niet alleen invloed op hun eigen welbevinden maar ook op het bedrijf waar zij werken en dus op hun werkgever. Somers: “Volgens het rapport van Nibud ‘Personeel met schulden’ heeft 62 procent van de werkgevers te maken met personeel met financiële problemen.”
13.000 euro verlies per jaar
“Een werkgever verliest op jaarbasis ongeveer 13.000 euro wanneer een werknemer met een modaal inkomen financiële problemen heeft. Denk daarbij aan kosten door ziekteverzuim, lagere productiviteit, het verwerken van het loonbeslag, enzovoorts.”
Grip Schuldhulpverlening is gespecialiseerd in schuldhulpverlening aan werknemers. “De hulpverlening is erop gericht om werknemers met geldproblemen weer snel beter te laten functioneren in hun werk”, legt hij uit in de nieuwe MTL Metaal Magazine die op 8 november verschijnt. “We geven in de praktijk overigens de voorkeur aan de term budgetcoach aangezien dit een minder zware lading heeft dan schuldhulpverlening.”
Enorme toename
De afgelopen maanden staat de telefoon van Grip Schuldhulpverlening roodgloeiend, zegt hij. Tijdens de Covid-19 pandemie was het volgens hem relatief rustig omdat er minder mogelijkheden waren om geld uit te geven. “Daarnaast waren incassobureaus in deze periode coulanter of hadden meer geduld. Maar de laatste maanden zien we een enorme toename van mensen met financiële zorgen.”
Ook tweeverdieners
Het betreft overigens niet alleen de werknemers met de laagste lonen. “Ook werknemers met een redelijk salaris of tweeverdieners kloppen bij ons aan. We hebben op dit moment te maken met een giftige cocktail van een enorme inflatie en hoge energieprijzen. De maatregelen van de overheid die er zullen komen met betrekking tot het energieplafond, zijn goed, maar komen laat, soms te laat.”
“Denk als werkgever dus vooral niet dat het in jouw bedrijf niet kan voorkomen”, geeft hij aan. Somers geeft een voorbeeld uit de praktijk van een trailerbouwer die een werknemer met een hoog ziekteverzuim had. Door een gesprek aan te gaan kwam de werkgever erachter dat de man in een moeilijke situatie zat dor eerdere schulden. Een budgetcoach heeft de bewuste man uiteindelijk geholpen en dat gaf hem zo veel motivatie dat hij werd gepromoveerd tot chef werkplaats.
Tips in MTL Metaal Magazine
Lees in het artikel in de nieuwe MTL Metaal Magazine ook over een metaalbewerkingsbedrijf dat met een busje werknemers ophaalt om samen naar het werk te gaan en zo voor hen brandstofkosten te sparen.
Bekijk in het artikel verder hoe je als werkgever het beste een gesprek kunt aangaan, lees meer praktische tips die Somers meegeeft en lees over de extra ondersteuning vanuit verzekeraars in de Metaal & Techniek en Metaalunie in de Verzuimnavigator.
Bekijk het artikel alvast (premium). Dit verschijnt op 8 november in MTL Metaal Magazine.
Nog geen abonnee? Bekijk de mogelijkheden
Krijg toegang tot alle premium content: Activeer uw account
Adverteren? Bekijk de advertentiemogelijkheden