De voordelen van digitalisering tastbaar maken, dat was het doel van de Hannover Messe 2017. Vijf dagen lang toonde de industrie haar nieuwste industriële technologieën en innovaties. Bezoekers werden op de hoogte gebracht van de potentie van onder andere intelligente robots, adaptieve machines en geïntegreerde energiesystemen oftewel Industrie 4.0 in alle takken van de industrie.
“Een hogere opkomst, meer innovaties en internationaler georiënteerd dan ooit tevoren, zou je Hannover Messe 2017 kunnen samenvatten”, stelde Dr. Jochen Köckler, lid van de Raad van Bestuur van de Deutsche Messe. “Hannover heeft gedurende vijf dagen gediend als wereldwijde hub voor alle zaken die verband houden met Industrie 4.0. Elke sector die zich bezighoudt met de digitalisering van de industrie was hier om zijn antwoorden op de belangrijkste vraagstelling van industriële bedrijven te tonen: Hoe kan ik mijn bedrijf het beste klaarstomen voor de digitale toekomst? In zijn samenvatting van het evenement zei Thilo Brodtmann, directeur van de Duitse Engineering Federation (VDMA): “De Hannover Messe 2017 heeft gediend als een ongeëvenaarde showcase voor de mechanische sector. Industrie 4.0 is nu goed voorbij het pilotstadium en reële toepassingen bewijzen hun voordelen.”
Veel Nederlanders
Van de 225.000 deelnemers van de beurs (in 2015, het meest recentelijk vergelijkbare event, waren het er 217.000) kwamen er meer dan 75.000 uit het buitenland. “Dit is ongekend in de 70-jarige geschiedenis van de Hannover Messe”, geeft Köckler aan: “Dit bewijst dat de besluitvormers wereldwijd vertrouwen op de Hannover Messe als bron van oriëntatie voor oplossingen rond Industrie 4.0.” Het grootste aantal buitenlandse bezoekers kwam uit China (9.000), gevolgd door Nederland (6.200), India (5.300) en Polen dat met 5.000 bezoekers een nieuw record heeft als Partner Country. Uit de V.S., dat vorig jaar partnerland was, kwamen 3.000 bezoekers.
Van sensoren naar platforms
Veel aandacht ging er dit jaar naar de cobots, de collaboratieve robots, die de manier waarop we in fabrieken werken aanzienlijk kan veranderen. Hun connectiviteit, kunstmatige intelligentie, innovatieve sensoren en intuïtieve operatie laten hen toe om direct met mensen te communiceren, omdat ze autonoom leren en instructies met andere cobots uitwisselen. Er bleek een bijzondere interesse uit te gaan naar dit nieuwe type robots vanuit zowel grote bedrijven als MKB’s.
Voorheen werden sensoren beschouwd als het belangrijkste technologische product dat verschillende machines verbindt, maar dit jaar bleken platform-oplossingen hierin voorop te lopen. Denk aan cloudgebaseerde netwerkverbindingen voor de volledige productieactiviteiten, met inbegrip van dataverzameling en analyse. “De trend naar het ‘digital twin’-concept in de productieomgeving opent nieuwe perspectieven voor de industrie” vatte Köckler samen. Als tijdens de testfase virtueel kan worden nagegaan of een nieuwe productielijn in werkelijkheid zal draaien, kan dit zorgen voor een snellere time-to-market tegen lagere kosten.
Meer start-ups
Als gevolg van de succesvolle lancering van vorig jaar, heeft het segment “Young Tech Enterprises” van de beurs het mogelijk gemaakt dat jonge bedrijven zich presenteren aan potentiële investeerders, klanten en partners. Meer dan 150 start-ups konden innovaties rond onder andere hernieuwbare energie, besturingssystemen voor virtual reality en mini-windkrachtcentrales voor auto’s en treinen laten zien.
Vanaf nu elk jaar Motion & Drives
Begin 2018, zal de jaarlijkse Industrial Automation (IA) show worden samengevoegd met de tweejaarlijkse Motion, Drive & Automation (MDA). Beide beurzen vallen onder de Hannover Messe-paraplu. IA en MDA zullen dan gezamenlijk plaatsvinden onder de nieuwe naam van “Integrated Automation, Motion & Drives” (IAMD). Ze beslaan het gehele spectrum van industriële automatisering, krachtoverdracht en vloeistofkracht. Tevens keert de Cemat terug op de Hannover Messe.