De 3D printindustrie laat zich graag voorstaan op duurzaamheid. Maar hoe duurzaam is duurzaam? Is dit aan te tonen? En hoe scoort additive manufacturing (AM) ten opzichte van CNC-frezen? Vakblad MTL Metaal Magazine besteedt er aandacht aan in het komende nummer.
Fabrikanten van AM-systemen noemen de duurzaamheidsvoordelen van 3D-printen duidelijk: er is minder materiaal nodig, je produceert uitsluitend de aantallen die je nodig hebt en de producten hoeven niet de halve wereld rond versleept te worden, maar kunnen geprint worden op plaatsen waar het nodig is.
Maar afnemers van AM-systemen vragen steeds meer om bewijs dat 3D-printen een duurzamere productietechniek is. En dat blijkt in de praktijk nog niet makkelijk. Want wat reken je mee?
‘Of hamer goed of slecht is’
“Het is een beetje zoals de vraag of een hamer goed of slecht is.” Dat zei Frank Rosengreen Lorenzen, CEO van het Danish AM Hub, tijdens de AMTC 2022 conferentie van Oerlikon en Technische Universiteit München in een discussie over het thema duurzaamheid en additive manufacturing.
“We moeten dit daarom niet achteraf berekenen, maar vooraf al ter sprake brengen.” Want de producerende industrie zal steeds meer te maken krijgen met de vraag of iets duurzaam is.
In MTL Metaal Magazine
MTL Metaal Magazine gaat in op dit onderwerp en de vergelijking met verspanen, ook mede aan de hand van onderzoeken. Lees het artikel (premium) in MTL Metaal Magazine 7.
Bekijk het decembernummer van MTL Metaal Magazine (vanaf 16 december) (premium).
Nog geen abonnee? Bekijk de mogelijkheden
Krijg toegang tot alle premium content: Activeer uw account
Adverteren? Bekijk de advertentiemogelijkheden