In Nederland biedt de industrie werk aan maar liefst een half miljoen mensen. Maar blijft dat ook zo? In 2016 dreigt namelijk een tekort van 155.000 technici op alle niveaus. Tijd voor actie. Hoe denkt de metaalwereld daar zelf over en wat kan er door metaalbedrijven worden gedaan? Dat werd besproken tijdens de Vimag-forumdiscussie over het tekort aan technici.
Het tekort aan technici begint inmiddels voelbaar te worden en is als thema geadopteerd door tal van partijen. Een belangrijke oorzaak voor het tekort aan technici blijkt uitstroom te zijn. Hoe ervaren de deelnemers aan de forumdiscussie het stijgende tekort?
Vimag-Forumdiscussie op woensdag 6 februari bijeen in Bussum (met de klok mee): Gijs Bender, Richard Boske, André Gaalman, Reinold Tomberg, Martin Franke, Chantal Baas, Ton Driessen en René Hazenberg (foto’s: Michel Zoeter)
René Hazenberg van Amada: “Het is steeds moeilijker om goed personeel te krijgen. Wat er nu uitstroomt uit bedrijven, zijn voornamelijk ambachtslieden. Voor dat ambachtelijk werken komt technologie in de plaats.”
André Gaalman van Leering Hengelo ziet ook dat de techniek een steeds grotere rol in het arbeidsproces vervult maar merkt tegelijkertijd dat het ook zijn beperkingen heeft: “Neem de verkoop van gereedschappen. Wil je dat goed doen, dan heb je iemand nodig die weet wat gereedschap is en wat er wel en niet mee kan.
Het lijkt alsof metaalbedrijven inmiddels geaccepteerd hebben dat er te weinig technici zijn. Is dat ook inderdaad zo? Richard Boske van Boorwerk: “In zekere zin wel. Men kan immers gewoon geen mensen krijgen die achter de machine goed kunnen werken.”
Ton Driessen van Resato: ”De echte opleidingen tot vakman zie je bij wijze van spreken jaarlijks minder worden. Een mechatronica cursus die in het noorden van het land wordt gegeven, heeft welgeteld één leerling”.
Gijs Bender van Bendertechniek: “Je merkt dat de keuzes voor vervolgonderwijs aan verandering onderhevig zijn. Op universitair niveau worden de ‘zachte’ studies steeds vaker gemeden om te kiezen voor techniek”.
Chantal Baas van de FME ziet wel iets in dochterdagen, vergelijkbaar met Girlsday, een initiatief van VHTO landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. “Waarom niet je dochter meenemen naar de zaak om op die manier belangstelling voor techniek te kweken?”
In het komend nummer van Metaal Magazine een verslag van de Vimag-Forumdiscussie over het tekort aan technici. Hier het archief van eerder gehouden discussies.