Ga naar hoofdinhoud

Hoog innovatief gehalte Esef Awards

Ook in een industriële omgeving kan met een HeatFun Comfortpanel van de Pillen Group in Lichtenvoorde de condities van de werkplek worden afgestemd op de individuele voorkeuren van de medewerker (foto: Pillen Group)

Een negen man sterke vakjury onder leiding van prof. Arthur Eger van de Universiteit Twente heeft zich traditiegetrouw weer gebogen over de inzendingen voor de Esef Engineering Awards 2016. Hoewel het aantal inzendingen deze keer wat aan de magere kant was, is de jury zeer te spreken over het innovatieve gehalte en de marktpotenties van de producten.

De Esef Awards vormen sinds jaar en dag een vast onderdeel van deze vakbeurs, bedoeld om bijzondere innovaties binnen de wereld van de toeleveranciers nog eens extra onder de aandacht te brengen. Hieronder een beknopte beschrijving van de vier genomineerde inzendingen, alsmede de ideeën die met de innovatorstatus zijn bekroond. Zodat u zich alvast een beeld kunt vormen bij uw keuze voor de publieksprijs (via Esef).

SiC glijlager

Tot de genomineerde producten behoort het geïntegreerde hydrodynamische glijlager uit silicium carbide (SiC) dat door Ceratec Technical Ceramics in Geldermalsen is ontwikkeld. Dankzij de slijtvastheid en chemische bestendigheid van siliciumcarbide is het mogelijk om het medium dat wordt verwerkt te gebruiken als smeermiddel van het glijlager. Dat is meteen ook het grote voordeel ten opzichte van het gebruik van metalen, waarbij volledig gesloten afdichtingen nodig zijn om de ten opzichte van elkaar bewegende onderdelen te beschermen tegen de inwerking van abrassieve en agressieve media. Meer veiligheid, meer flexibiliteit en ruimte- en energiebesparing worden door Ceratec genoemd als enkele essentiële winstpunten.

Het geïntegreerde hydrodynamische glijlager van Ceratec vervaardigt uit het slijtvaste en inerte SiC. Daardoor kan het medium als smeermiddel fungeren (foto: Ceratec)
Het geïntegreerde hydrodynamische glijlager van Ceratec vervaardigt uit het slijtvaste en inerte SiC. Daardoor kan het medium als smeermiddel fungeren (foto: Ceratec)

Fysium

Een ander genomineerd product is de Fysium van ACE in Eindhoven. Het gaat hier om een draagbaar systeem waarmee het planteigen hormoon 1-MCP (methylcyclopropaan) ter plekke kan worden geproduceerd en toegediend aan koelcellen om te voorkomen dat het opgeslagen fruit (appels met name) verder gaat rijpen en voortijdig bederft. In feite een klein chemisch fabriekje waarmee de exacte hoeveelheden (het gaat om concentraties in het ppm-bereik) geproduceerd en gedoseerd kunnen worden, afgestemd op het formaat van de koelcel. De behandeling van fruit met 1-MCP is niet nieuw, het vernieuwende zit met name in de productie op locatie (zodat het gasvormige 1-MCP niet kan degenereren) en de nauwkeurige dosering. Een behandeling van 2 uur is voldoende om het fruit voor vele maanden te beschermen.

HeatFun

Ook voor de HeatFun Comfortpanels van de Pillen Group in Lichtenvoorde is een nominatie weggelegd. Aangebracht boven de werkplek kan daarmee een individueel op iedere medewerker afgestemd werkklimaat worden gecreëerd, zowel wat temperatuur, verlichting en (in mindere mate) het geluidsniveau betreft. In de HeatFun zijn infraroodverwarming, LED-verlichting en akoestische demping geïntegreerd. De IR-straling wordt afgegeven via een verwarmde plaat die met doek is bespannen om een geluidsdemping te creëren. Naast een aangenamere werkplek kan de HeatFun ook een besparing opleveren op de ruimtethermostaat, de HeatFun zelf beschikt over een energiebron van 400W waarmee volgens Pillen een oppervlak van 10 m2 kan worden bijverwarmd. Wat de installatie betreft laat het product zich zonder veel aanpassingen integreren in bestaande systemen. De HeatFun is tevens genomineerd voor de verkiezing van de Made in Holland Award, onder meer vanwege de internationale potentie die de jury dit product toedicht.

Drone4Agro

Het vierde genomineerde product betreft de Drone4Agro, ontwikkeld door Boessenkool in Almelo voor het besproeien van landbouwgewassen. De elektrisch aangedreven drone is in staat om een massa van ruim 150 kg te dragen en kan drie kwartier in de lucht blijven. Daarbij kan geheel autonoom een vooraf ingesteld patroon boven de akker worden gevlogen. Een belangrijk pluspunt is verder dat de drone na landing zichzelf aansluit op de oplader en eveneens automatisch bij kan tanken. Op die manier kan in 24 uur volledig onbemand een oppervlak van 70 hectare worden behandeld. Een ander winstpunt naast de besparing op mankracht is dat door de Drone4Agro een voertuig op de grond overbodig wordt, zodat verdichting van de bodem wordt vermeden. Een prototype van de drone doorloopt momenteel de testfase, eind 2016 volgt de marktintroductie.

Innovators

Naast de genoemde nominaties heeft de jury eveneens vier inzendingen bekroond met een status van ‘innovator’. Het gaat hier onder andere om het softwareprogramma dat door Vindsubsidies in Goor voor de registratie en documentatie van gesubsidieerde projecten binnen bedrijven. Door de subsidieverstrekker worden nogal wat eisen gesteld aan de financiële administratie en voortgang van een project en met het pakket van Vindsubsidies kan in dit traject veel papierwerk worden vermeden, terwijl er op elk moment een transparant beeld is van de voortgang.

Een innovatorstatus is er eveneens voor de Multi Purpose Clamping Hub van Brabant Engineering in Best, een zelfstellende hydraulische houdrem waarmee een as op positie wordt gehouden bij zijn roterende en/of lineaire beweging. Bijzonderheid van de oplossing van Brabant Engineering is dat een afwijking in de concentriciteit van de as van 2,5 mm acceptabel is, waar dat bij mechanische systemen niet meer dan 0,02 mm mag bedragen. Met name voor de zware industrie en de maritieme sector een uitkomst.

Tot de innovators behoort eveneens de DeSpray van Boessenkool, een systeem waarmee chemisch afval op een veilige en efficiënte manier kan worden verwerkt. In de DeSpray worden de (spuit)bussen geplet, waarna metaal, vloeistoffen en gassen separaat worden opgevangen. De metalen (aluminium en staal worden gescheiden) worden hergebruikt, de vloeistof- en gasmengsels worden ingezet als brandstof. Doordat de componenten kunnen worden hergebruikt kan een investering in de DeSpray zich volgens Boessenkool binnen twee jaar terugverdienen.

Tenslotte is ook de MultiToolTrac van Boessenkool als innovator geselecteerd. Het gaat hier om een tractor waarbij de vier wielen afzonderlijk (elektrisch) worden aangedreven en die tegelijkertijd beladen kan worden met drie werktuigen. Bijzonderheid is dat de spoorbreedte variabel ingesteld kan worden, zodat deze kan worden aangepast op de teeltafstand van het gewas en de inklinking van de bodem kan worden beperkt.

Het draagbare Fysium-systeem van ACE in Eindhoven, waarmee op locatie het plantenhormoon 1-MCP kan worden geproduceerd en toegediend aan het fruit in koelcellen (foto: ACE)
Het draagbare Fysium-systeem van ACE in Eindhoven, waarmee op locatie het plantenhormoon 1-MCP kan worden geproduceerd en toegediend aan het fruit in koelcellen (foto: ACE)

Prijsuitreiking

De bekendmaking van de winnaars van de Esef Engineering Awards vindt plaats op maandag 14 maart, aan de vooravond van de eerste beursdag. Ook de winnaars van de TechniShow Innovatie Awards, de Made in Holland Award en de Publieksprijs worden dan bekend gemaakt. De Esef en TechniShow vinden plaats van 15 t/m 18 maart 2016 in de Jaarbeurs te Utrecht. Voor de Esef zijn de hallen 1 t/m 3 gereserveerd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven