Vulcanus Castings uit het Achterhoekse Langerak is opnieuw failliet. De productie is stilgelegd al is de oven nog aan. Bij de ijzergieterij werken 50 mensen. Er wordt gehoopt op een doorstart. Concurrentie met Azië lijkt de belangrijkste reden voor het aanvragen van het faillissement. Het bedrijf heeft vergeleken met Azië te hoge productie- en loonkosten.
In 2019 had Machine Fabriek Elburg de ijzergieterij overgenomen na een faillissement. Ook in 2004 was het uit 1894 stammende Vulcanus al eens failliet gegaan.
“Door de lage loonkosten in Azië ligt de hele Europese industrie op zijn gat”, stelt Herman Ponstein, eigenaar van Machine Fabriek Elburg, in De Gelderlander.
Bij doorstart is haast geboden
Ponstein zegt te werken aan een doorstart. “Dat kan, als we de organisatie aanpassen.” Wel is daarbij haast geboden. Hoewel de productie stil ligt, is de oven nanelijk nog aan. Dit moet wel, want als deze uit gaat, wordt de ketel onbruikbaar.
Maar het kost een hoop om de oven te laten draaien. Er moet in zijn ogen dan ook binnen 2 tot 3 weken duidelijkheid zijn over een doorstart.
Gietstukken voor onder meer vrachtauto’s
Toen Vulcanus in 2019 failliet ging, heeft Machine Fabriek Elburg de ijzergieterij overgenomen. Dit bedrijf zag kansen voor het bedrijf, als aanvulling op de eigen activiteiten.
Het aantal werknemers werd toen teruggebracht van 125 naar 75.
Tijdens corona volgde opnieuw een reorganisatie waarna 50 vaste medewerkers overbleven.
Vulcanus maakt gietstukken voor transmissies, aandrijvingen, compressoren, vrachtauto’s, industriële voertuigen, pompen, hydrauliek en motoren.
Milieueisen
Behalve hoge productiekosten en loonkosten spelen ook gemaakte kosten om aan milieueisen te voldoen een rol. Zo eiste de provincie Gelderland maatregelen van de ijzergieterij om de overlast van stank, uitstoot en geluid te verminderen.
Vorig jaar is in Langerak voor 1 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe koolfilterinstallatie. “Als je dan als Vulcanus tegelijkertijd geen orders krijgt, weet je dat het bedrijf schaakmat staat”, aldus Ponstein.
Hij hoopt dat er komende week meer duidelijkheid komt over een mogelijke doorstart, als ook het personeel, de klanten en de curator daar vóór zijn.