Op de High Tech Campus in Eindhoven werd deze week de Additive World Conference gehouden. Dit evenement, met gastsprekers van bedrijven die actief bezig zijn met 3D-printing, gaf inzicht in de uitdagingen en mogelijkheden van 3D-printen. Over één onderwerp waren de sprekers het eens: wil je producten maken met 3D-printen, dan moet je producten designen en ontwerpen met de mogelijkheden van 3D-printen in het achterhoofd. Dit vraagt een volledig andere denkwijze van de engineer: “Out of the box.”
Een goed voorbeeld van een product die volledig ontworpen is met de AM-denkwijze toont Jacob Willer Tryde van AT Lighting ApS uit Frederiksberg (DK). Voor de koeling van led lampen heeft het bedrijf een 3D-koeling ontwikkeld. Het probleem van led is dat 70 procent van de energie omgezet wordt in warmte. Anders als bij een spaarlamp, wordt de warmte niet uitgestraald via lichtuitstraling, maar loopt de temperatuur net als bij een CPU op aan de achterzijde van de led. Met de juiste koeling kan een led meer dan 50.000 uur mee gaan. Het ontwerp van de koeling zorgt ervoor dat er een natuurlijke convectie ontstaat, waardoor de luchtstroom zorgt voor de koeling. Tryde ziet veel meer toepassingen voor deze 3D-koeling. Denk bijvoorbeeld aan een volledig geprinte laptopbehuizingen die meteen zijn geoptimaliseerd voor koeling.
Titanium schedel
Maikel Beerens , CEO en oprichter van Xilloc Medical in Sittard-Geleen presenteerde de voordelen van AM aan de hand van medische toepassingen. Met 3D-printen kunnen klant-/patiëntspecifieke schedeldelen of andere implantaten geproduceerd worden. Beerens geeft aan dat met deze technologie het aantal operaties gereduceerd kan worden en dat het eindresultaat vele malen beter is. “Er is een groot potentieel voor 3D-printen, maar niemand start er vreemd genoeg mee”, aldus Beerens. Naast de medische tak kan Xillox sinds kort ook industriële toepassingen leveren.
Binnenkort verschijnt een uitgebreid artikel over de Additive World Conference. Neem nu een abonnement als u dit niet wilt missen.