K3D wil de komende jaren de Achterhoek op de kaart gaan zetten met de industriële 3D-printer, meldt De Gelderlander. Het bedrijf, dat bestaat uit vier jonge mannen tussen de 25 en 32 jaar, is 1 januari van dit jaar opgericht en komt voort uit de Kaak Group. Met de 3D-printer kunnen onderdelen van machines worden gemaakt van maximaal 42x42x40 centimeter.
De 3D-printer vervangt de productielijn die anders nodig is om onderdelen in elkaar te zetten. Sinds de installatie van de 3D-metaalprinter in september 2016 bij Kaak zijn er 200 verschillende onderdelen voor de industriële bakkerijlijnen gemaakt, waarvan er al meer dan 14.000 zijn geprint. Een deel ervan is voor eigen gebruik, maar er zijn ook prints gemaakt voor zeven andere Achterhoekse en Liemerse innovatieve bedrijven. Met dit project wil K3D dat Achterhoekse bedrijven laagdrempelig toegang hebben tot 3D-metaalprinten, om zo de regio vooruit te helpen. Daarbij gaat het ook om kennis delen.
Zelfstandig bedrijf
Met K3D ontstaat een zelfstandig bedrijf dat als doel heeft om de 3D-metaalprinter breder aan de man te brengen. In eerste instantie willen ze dat landelijk doen, maar mogelijk ook wereldwijd. K3D moet een keten gaan worden, met in elke vestiging een 3D-metaalprinter. De eerste hiervan is de Terborgse 3D-metaalprinter, die ongeveer 16 uur per dag draait. De opzet van K3D is om de komende 2 jaar zo’n 5 à 6 3D-metaalprinters op verschillende locaties in Nederland te plaatsen. Bijvoorbeeld om onderdelen te maken voor de food-industrie, maar ook voor de medische wereld of de marine. De mensen die daarvoor nodig zijn, worden in Terborg opgeleid.