Specialist in buigtechnologie Kersten investeert op de Poolse locatie in een custom-made inductiebuigmachine. Dat maakt dat het bedrijf na 55 jaar ervaring in koude buigtechnologie nu ook in een nieuwe buigtechniek, inductiebuigen, stapt. Dit als reactie op de marktvraag naar zwaardere staalconstructies. Met name de offshore, bruggenbouw en de petrochemische industrie zullen hier sterk van profiteren, geeft het bedrijf uit het Limburgse Wanssum aan.
Voor de komst van de nieuwe inductiebuigmachine is in Polen extra productieruimte nodig. Daarom wordt er momenteel hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe hal. De inductiebuigmachine zal in het eerste kwartaal van 2018 volledig operationeel zijn, meldt het bedrijf.
Inductief verhit
Bij inductiebuigen wordt materiaal snel en zeer plaatselijk inductief verhit. “De combinatie van snelheid, lokale verhitting en koeling stellen ons in staat om nóg grotere buizen, pijpen en andere zware profielen in nog krappere radii te buigen dan mogelijk is met koude buigtechnieken”, aldus Bartek Baudler, directeur bij Kersten Polen. “Vanuit onze Poolse productievesting kunnen wij de Europese markt en het Midden Oosten voorzien van inductiegebogen delen.”
Materialen die geschikt zijn voor inductiebuigen zijn onder andere carbon staal, duplex en speciale staalsoorten waaronder Inconel en S690. Buizen en pijpen t/m Ø 914 mm x 50 mm en zware profielen t/m 1.000 mm kunnen gebogen worden met de inductiebuigmachine.
Extra capaciteit
Als specialist in de buigtechnologie produceert Kersten gebogen componenten voor verschillende toepassingen. Dit gebeurt op 4 productielocaties in Nederland, Polen, Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten. Kersten investeert voortdurend in extra capaciteit op het gebied van buigen en bewerken.