De keuze in gereedschap en de gekozen bewerkingsstrategie heeft veel invloed op de mate waarin een metaalbewerkingsproces efficiënt en tevens duurzaam is. Dat stelt Sandvik Coromant. De hoeveelheid afvalmateriaal, afkeur van componenten en een slechte productiviteit zijn stuk voor stuk tekenen dat het beter kan.
Veel metaalbedrijven realiseren zich niet dat juiste gereedschappen en processen bij het verspanen van metaal ook voor veel winst zorgen op het gebied van duurzaamheid, meldt de gereedschappenfabrikant. Matilda Gynnerstedt, hoofd van productmanagement voor draaien bij Sandvik Coromant, onderzoekt de gereedschappen en technologieën die de productiviteit stimuleren, de hoeveelheid afkeur reduceren en de duurzaamheid van het verspanen van metaal verbeteren.
Vraag naar hernieuwbaar blijft stijgen
Terwijl overheden wereldwijd van plan zijn de CO2-uitstoot te verminderen, zal door de vraag naar hernieuwbare technologieën de afhankelijkheid van metalen blijven toenemen. Het International Energy Agency (IEA) Steel and Iron Technology Roadmap rapporteert zelfs dat de wereldwijde vraag naar staal zal toenemen met meer dan een derde tussen nu en 2050. Maar naarmate de vraag naar metaal toeneemt, zullen ook de verwachtingen ten aanzien van de herkomst, de productie en het gebruik van metalen in de productie stijgen, stelt Sandvik Coromant.
Juiste gereedschap voor taak
“Voor machinewerkplaatsen die zich bezighouden met verspanen van moeilijk te bewerken metalen in de gewenste vormen, met nauwe toleranties en de beste oppervlaktekwaliteit, zijn de juiste gereedschappen en expertise van essentieel belang. Met name het gereedschap moet helpen bij een efficiënter en minder verspillend bewerkingsproces en belangrijke duurzaamheidsvoordelen ondersteunen.”
Veel voorkomende situaties die tot afkeur van componenten leiden, zijn onder meer het gebruik van verkeerde gereedschappen, menselijke fouten in de programmering en onopgemerkte variaties in het ruwe materiaal dat onvoorspelbare bewerkingsproblemen veroorzaakt. Afkeur heeft grote consequenties voor het milieu wanneer de materialen niet wordt gerecycled.
Om afkeur te reduceren, moeten metaalbedrijven de juiste gereedschapssetup en snijgegevens implementeren, stelt Sandvik Coromant. Als deze factoren niet worden geborgd, kan dit resulteren in onregelmatige gereedschapsslijtage en een onvoorspelbare levensduur van het gereedschap en dus afkeur van de componenten.
De gereedschapskeuze is bijzonder cruciaal voor het reduceren van de hoeveelheid afval bij draaien. Zo kan een wisselplaat bijvoorbeeld de kosten per component te verlagen.
Eigenschappen betrouwbaarder gereedschap
Maar wat zijn de eigenschappen van een betrouwbaarder gereedschap? Wisselplaatsoorten voor draaien die een lange en voorspelbare levensduur bieden, met goede spaanbeheersing, moeten worden overwogen voor zeker en productief bewerken.
Het selecteren van een gereedschap met langere levensduur, gecombineerd met een grotere slijtvastheid en hittebestendigheid, kan leiden tot tastbare voordelen, aldus de gereedschappenfabrikant.
Denk aan het minimaliseren van ongeplande stops, of het reduceren van materiaalafval van het werkstukmateriaal of van de hardmetalen wisselplaat zelf. Dit zijn alle noodzakelijke randvoorwaarden voor duurzaam bewerken.
Gebruik gerecycled materiaal
Sandvik Coromant gebruikt gerecyclede in de wisselplaatsoorten voor draaien. Dit vormt volgens het bedrijf ook een belangrijke factor voor de klanten om de eigen productie duurzamer te maken.
“Eén van de criteria in ons ontwikkelingsproject is het vergroten van het gebruik van gerecycled materiaal in onze gereedschappen, alsmede het reduceren van afval.”
Industrie 4.0 hielp tijdens pandemie
Terwijl het bewustzijn ten aanzien van duurzaamheid groeit in vrijwel alle sectoren, wordt de digitale transformatie ook steeds sterker.
In een enquête onder meer dan 400 wereldwijde productiebedrijven, gaf 94% van de respondenten aan dat Industrie 4.0 heeft geholpen hun activiteiten draaiende te houden tijdens de pandemie.
De uitdagingen van Covid-19 hebben tevens gefungeerd als een wake-up call voor fabrikanten die achterlopen bij het implementeren van Industrie 4.0-strategieën, stelt Sandvik Coromant.
De voordelen van Industrie 4.0 zijn welbekend. Het helpt managers en personeel om op basis van betere informatie beslissingen te nemen. Ook dit leidt tot een betere productiviteit, reduceert het aantal productiefouten en ondersteunt hogere winsten.
Industrie 4.0 helpt ook bij verduurzamen
Maar Industrie 4.0 speelt tevens een cruciale rol op het gebied van duurzaamheid, vertelt het bedrijf. Dat is iets wat men zich over het algemeen nog te weinig realiseert.
In het verleden baseerden fabrieksmanagers zich bij beslissingen over bewerkingen op het initiatief en de ervaring van hun personeel. Dit is te verbeteren met machines die verbonden zijn via het Internet of Things (IoT). Dit biedt, volgens Sandvik Coromant, nieuwe mogelijkheden op het gebied van transparantie, geoptimaliseerde planning en gestroomlijnde productie.
Audit is goede start
Voor metaalbedrijven die willen beginnen met een duurzaamheidsstrategie is het uitvoeren van een audit van de huidige status van de fabriek met data-gestuurde inzichten een goede start. Deze benadering kan verschillende gebieden aanwijzen die de productiviteit en duurzaamheid van een machinewerkplaats zouden kunnen belemmeren.
Zo kan een metaalbedrijf bijvoorbeeld te maken hebben met voortijdige gereedschapsslijtage, ondermaatse oppervlakte-afwerkingen of hoge machine-stilstandstijd. Data die verzameld zijn door sensoren kunnen operators dan helpen bij het maken van verbeteringen aan hun bewerkingsproces. Beslssingen op basis van vollediger informatie helpt de hoeveelheid afval te reduceren en bovendien energiezuiniger te werken.
Het CoroPlus Productivity Improvement Programme (PIP) kan hierbij ondersteunen. “Het PIP is een beproefd, gestructureerd proces voor één enkele machine, een procesketen of voor de gehele fabriek.”
Identificeren inefficiënties in productie
Om het proces te starten, identificeren Sandvik Coromant experts inefficiënties in de productie. Daarvoor installeert het bedrijf oplossingen voor machinebewaking die realtime data-inzichten geven. Deze gegevens kunnen op afstand worden geraadpleegd voor een diepgaande analyse van een complete productiecel, tot en met het snijgereedschap.
CoroPlus PIP kan metaalbedrijven ondersteunen bij het verlagen van kosten en het reduceren van inefficiënties, maar helpt tevens het productieproces duurzamer te maken.
Door ervoor te zorgen dat machines zo efficiënt mogelijk draaien en hun bewerkingstijd verkorten, kan het programma afkeur elimineren en het energieverbruik reduceren. Daarnaast zullen de werknemers betere werkomstandigheden hebben als ze ervan op aan kunnen dat bewerkingsprocessen soepel, stabiel en voorspelbaar draaien.
Goede informatie cruciaal
Een paar beslissingen op basis van slecht geïnformeerd zijn, kunnen het verschil betekenen tussen productief metaal verspanen en een bewerkingsproces dat verspilt, aldus Sandvik Coromant.
“Als we ons bewuster worden van de impact van metaalbewerken op het milieu, worden innovaties gerealiseerd die de positie van de industrie aanzienlijk kunnen verbeteren.
Dat omvat het vinden van duurzamere manieren om niet alleen het produceren, maar ook het bewerken van metalen, voor ‘people, planet en profit’”, besluit het bedrijf.