Ga naar hoofdinhoud

Landré: omzet 3D printen stijgt

Het afgelopen jaar zag Landré in Vianen de omzet op het gebied van 3D printers sterk stijgen, waarbij de omzet in consumables (de kunststof poeders) zelfs verdubbelde. Het zijn nu veelal R&D afdelingen die 3D printers inzetten om snel en in eigen huis prototypes te kunnen maken. Hun belangrijkste winstfactor is de sterke verkorting van de ‘time-to-market’.

Directeur Jan Floor van Egmond van Landré: “De 3D printtechnologie is een serieuze aanvulling op de bestaande productietechnieken, niet alleen voor prototyping, maar ook voor maatwerkonderdelen en kleine serieproductie. Als leverancier en serviceverlener van productietechnieken moet je daar op tijd bij zijn, wil je de markt optimaal kunnen bedienen.” Kort geleden hebben Landré en Duoteq, leverancier van CADCAM systemen en 3D printers, de handen inéén geslagen, waarmee het leveringsprogramma zowel op het gebied van 3D printen als CADCAM systemen sterk kon worden uitgebreid. De machineleverancier uit Vianen kan daarmee het gehele traject van ontwerp naar prototyping en productie aanbieden.

Wat betreft variëteit en merkenrange behoort Landré daarmee in de Benelux inmiddels tot de grootste leveranciers. Floris Stam, productmanager voor de verkoop en support van het hele Additive Manufacturing programma, ziet hierin de belangrijkste onderscheidende factor. “Wij willen de markt een totaalpakket leveren, met alleen een printer ben je er niet. De software speelt daarbij een bepalende rol. De mogelijkheden van 3D printen wordt steeds verder in de software geïntegreerd. Zeer fijne structuren die nauwelijks te frezen zijn,  kun je straks vanuit CAD wel 3D printen. Weten hoe de verschillende stappen in het ontwerp- en productieproces op elkaar aansluiten vraagt echter om vergaande kennis en die kunnen we de markt inmiddels bieden. Bovendien zijn de service technici van Landré in staat de hardware te onderhouden en te repareren, waarmee we ons onderscheiden van softwareleveranciers die ook 3D printers verkopen.”

Kansen voor toeleveranciers
Jan Floor van Egmond wijst vooral op de kansen die er momenteel liggen voor toelevering van 3D printmodellen: “R&D afdelingen werken in het prototype stadium en voor 0-series ook vaak samen met toeleveranciers. Niet alle R&D afdelingen kopen zelf een 3D printer, maar gaan op zoek naar toeleveranciers die de 3D printmodellen voor hun kunnen gaan printen. Daar liggen dus nieuwe kansen voor toeleveranciers.”

Floris Stam: “Vooral de Landré klanten zijn op zoek naar manieren hoe ze de 3D printtechniek in kunnen zetten voor productie, niet alleen voor maatwerk maar ook voor kleine serieproductie. Daarbij kan het feit dat het output materiaal onder blootstelling van UV licht nog onderhevig is aan verval, een beperkende factor zijn. De fabrikanten ontwikkelen nu materialen die geschikt zijn voor permanent gebruik. Zodra die op de markt komen zal serieproductie een volwaardige toepassing worden naast de bestaande productietechnologiën.”

3D printen in metaal
Ook de mogelijkheden van 3D printen van metaalproducten met de lasercusing technologie van Conceptlaser maken een sterke groei door. Floris Stam: “Het maken van matrijsdelen, implantaten uit titanium en ook gewichtsbesparende onderdelen voor de luchtvaart industrie, wordt steeds interessanter met inzet van de lasercusing technologie. Daarmee kun je structuren maken die je met conventionele frees- en erodeertechnieken niet kunt maken, zoals bijvoorbeeld een honingraat structuur. 3D geprinte implantaten en onderdelen worden bovendien vaak nog nabewerkt op een freesmachine. En daar ligt voor integratie van 3D print- en freestechnieken een belangrijke rol voor de machineleverancier.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven