Ga naar hoofdinhoud

Lenzenmachine ART Groep voor FocusSpec

De ART Groep in Tilburg (SMS, WTS en GVW) heeft een machine ontwikkeld, waarmee brillenglazen gemaakt kunnen worden die aan de buitenkant dik zijn en aan de binnenkant dun.

FocusSpec is een verstelbare bril voor ontwikkelingslanden. De gebruiker kan door aan twee wieltjes te draaien, de sterkte van de glazen veranderen. In ontwikkelingslanden ontbreekt namelijk de infrastructuur van opticiens en oogartsen. Daarnaast hebben mensen geen geld om regelmatig andere glazen te kopen. In geldgebrek ligt ook de grootste uitdaging voor dit product. De kostprijs van de bril mocht niet meer dan 1 euro bedragen. De techniek van de bril vereist echter zeer hoogwaardige kunststof lenzen.

 

Lenzenmachine

Er is is een speciale spuitgiet-druktechniek ontwikkeld om een perfecte heldere kwaliteit van de lenzen te bewerkstelligen. De optische lens inserts worden vervaardigd op 3-4 Nano nauwkeurig en het geheel functioneert onder cleanroom omstandigheden (foto’s: Esef 2010)

 

Uitvoering

Naast de complete lenzenmachine omvat het project tevens de engineering, vervaardiging en validatie van alle matrijzen voor de overige onderdelen van de bril, zoals Front, Back, Wheel, Fork en Foot. Vooral voor het spuitgieten en persen van de lenzen is een concept ontwikkeld waarbij als basis gebruik is gemaakt van de cd techniek. Omdat er twee glazen achter elkaar worden geplaatst, moet ook de nauwkeurigheid van de glazen twee keer zo groot zijn. De glazen zijn in het midden 0,4 mm dik en aan de buitenrand 1,2 mm.

 

Achtergrond

Het concept voor een verstelbare bril stamt uit 1962. De natuurkundige Luis Alvarez bedacht dat je door twee zorgvuldig gevormde lenzen over elkaar te schuiven een bril met variabele lenssterkte kan maken. Elke lens verloopt van hol naar bol en daardoor kan de gecombineerde lens van min (hol tegenover hol) tot plus lopen (bol tegenover bol). De techniek om deze lenzen te gieten was op dat moment nog niet beschikbaar.

 

1 miljard

In 2003 heeft Frederick van Asbeck een in sterkte verstelbare bril ontworpen als afstudeerproject, welke geschikt moest zijn voor ontwikkelingslanden. Geschat wordt dat er in deze landen circa 1 miljard slechtziende mensen zijn zonder dat men de beschikking heeft over opticiens of oogartsen om brillen aan te meten. Vanuit die gedachte is de stichting Focus on Vision opgericht. Het bestuur bestaat uit oogarts Ben van Noort, Jan in ’t Veld en stiefzoon Frederick van Asbeck. Vervolgens werd Ron Kok bij het project betrokken, die 20 jaar geleden bedacht heeft hoe cd’s massaal geproduceerd konden worden en waarvan gedacht werd dat deze techniek bruikbaar zou zijn voor het spuitgieten van de lenzen.

 

Projectduur

Met de realisatie van het project is gestart in 2008, welke in augustus 2009 is afgesloten. In september 2009 is gestart met de ingebruikname van de lenzenmachine, de eerste 30.000 brillen zijn inmiddels afgeleverd in Afghanistan en Tanzania.

(bron: VNU Exhibitions/Esef 2010)

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven