Liebherr-Verzahntechnik toont op de EMO een nieuw automatiseringsconcept voor de verspaning. Het wordt een tussenvorm tussen de standalone robotcel en een FMS systeem, geschikt voor gewichten tot 3 ton. Liebherr wil met het nieuwe opslagsysteem het gat tussen de lineaire palletsystemen en huidige RLS systemen overbruggen. Dat meldt Made-in-Europe.nu. Een van de voordelen van het nieuwe systeem is de compacte afmeting van de cel, terwijl tot 5 machines beladen kunnen worden.
Het bedrijf ontwikkelt en produceert niet alleen vertandingsmachines, maar bouwt sinds 2005 ook automatiseringsoplossingen voor de verspanende industrie. Naast het lineaire palletopslag (PHS) systeem bouwt Liebherr ook het RLS handlingsysteem (foto). Bij dit RLS Rotary Loading System zijn de palletlocaties in een ronde opstelling gegroepeerd en staat de robot op een centrale, vaste plek. Dit systeem neemt daardoor weinig ruimte in beslag en biedt desondanks plek aan maximaal 32 pallets (maximaal 1500 kg)
Tussenvorm
Tussen beide klantgroepen zit nog een derde groep. Voor hen is het nieuwe systeem bedoeld, zegt Knut Jendrok, productmanager automatiseringssystemen. Een liftmodule is op een draai-as gepositioneerd. Hierdoor kan Liebherr het hele systeem compact houden, terwijl toch een maximale hoogte van 4,7 m wordt bereikt. Doordat de console draaibaar is, kunnen de palletlocaties beter bereikt worden zonder dat een zwaardere robot nodig is.
De nieuwe cel komt er in drie zwaarteklassen, uiteenlopend van 500 kilo tot 3000 kilo (pallet en werkstuk samen). De hoogte van de palletplaatsen is variabel. Bovendien kan het systeem uitgebreid worden met modules van telkens een meter. Maximaal 4 tot 5 machines kunnen ermee beladen worden. Het nieuwe systeem is flexibeler dan het huidige RLS systeem. Er kunnen nu ook machines vanaf de zijkant beladen worden. Desondanks blijft het geheel compacter dan de lineaire opstelling.
Eigen EMO-stand
Liebherr presenteert het nieuwe automatiseringsysteem voor het eerst op de EMO 2017 in Hannover. Daar staat de automatiseringstak voor het eerst met een eigen stand, gescheiden van de tak die vertandingsmachines verkoopt. In de Benelux wordt Liebherr vertegenwoordigd door Ertec.