De marges in de Nederlandse industrie als geheel staan onder druk. Dat zei David Kemps, sector banker Industrie bij ABN Amro. Opvallend, want de bezettingsgraad in de sector is juist zeer hoog en de omzet is afgelopen jaar flink de hoogte in geschoten.
Terwijl de omzetten en bezettingsgraad in de Nederlandse maakindustrie hoog blijven, ziet ABN Amro de marges afnemen. “Wij houden rekening met lagere marges”, zei Kemps op het seminar Digitization in the manufacturing industry, van 3D-printerfabrikant dddrop en CAD2M. Dat meldt Made in Europe.nu.
Waarom marges lager worden, is volgens Kemps niet echt duidelijk. Het kan in zijn ogen liggen aan het feit dat bedrijven duurdere mensen moeten inhuren voor de productie. Ook is het mogelijk dat er onder druk meer fouten gemaakt worden of dat overwerkuren in het weekend de kosten opschroeven.
Maakbedrijven moeten dus echt inzetten op méér toegevoegde waarde, geeft Kemps aan. “Internationale concurrentiedruk zorgt ervoor dat de productie de laagste toegevoegde waarde heeft. Het geld wordt verdiend met engineering of servitization.”
Van maken naar servicen
Servitization staat voor een verdienmodel op basis van dienstverlening. “Van service als noodzaak gaan we naar service als toegevoegde waarde.” 3D printen en circulariteit zijn twee andere thema’s die volgens Kemps belangrijker worden voor de Nederlandse maakindustrie.
Een manier om efficiency – en kwaliteit – te verbeteren, is de 2D-tekening vervangen door een 3D-model met alle productiegegevens: Model Based Definition (MBD), stelde Bert Smeitink, directeur van CAD2M.
“Door met Model Based Definition te gaan werken, kun je vroeger in het proces betere beslissingen maken.”
Invoering MBD ‘moeizaam’
Volgens hem is wel een knelpunt dat niet alle medewerkers even enthousiast zijn over MBD. Ook willen toeleveranciers vaak wel over, maar werken hun klanten nog met 2D-tekeningen. Bovendien eisen bepaalde ISO-normen een 2D-tekening.
“De tussenfase is een hybridefase die verre van efficiënt zal zijn. Maar die fase hebben we nodig om de transitie te kunnen maken”, meent Alfred Uytdewilligen, directeur dddrop.
Lees ook:
‘Huidige CAD-software schiet tekort’
(expertartikel)