Ga naar hoofdinhoud

Materiaalontwikkeling te zien tijdens ESEF

Aan het materialenfront zitten onderzoekers niet stil. Dat schept nieuwe kansen, denk aan lichtere en tegelijkertijd sterkere metalen, biobased kunststoffen en intelligente oppervlakken. En wat te denken van cradle2cradle ontwerpen en produceren? Het is allemaal te zien op ESEF 2012,

De ESEF 2012 loopt van 13 tot en met 16 maart in Jaarbeurs Utrecht. Deze toeleveringsbeurs loopt parallel aan de Techni-Show 2012. De materiaalontwikkeling lijkt het hardst te gaan in de kunststoffenbranche. Henco Pezy, ceo van de Pezy Group, verwacht dat we steeds meer naar een gesloten kringloop toe zullen gaan. “Het wordt standaard om met een gesloten materiaalcyclus te werken. Recycling komt meer op zetten; bioplastics zijn een hot topic.”

 

carbonfiber in automotive Esef

Het verwerken van koolstofvezelversterking voor de automotive-industrie  

 

Machinebouw

In andere sectoren, bijvoorbeeld de machinebouw, is deze trend minder goed merkbaar. Weliswaar benutten ESEF-exposanten als Refitech al langere tijd de voordelen van een lichtgewichtmateriaal als koolstofcomposieten om machines met minder energie sneller te laten bewegen, voor een echte doorbraak is het nog te vroeg. Dat geldt ook voor biobased plastics, constateert Merrem Materials. Jaco Frankfort, salesmanager: “Voor technische onderdelen van bijvoorbeeld machines in de semiconductor industrie of de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, krijgen we deze vragen nog niet. Bij grote klanten in de Nederlandse machinebouw en maakindustrie, die trendsettend zijn, hebben we deze nieuwe kunststoffen inmiddels wel geïntroduceerd.”

  

Cradle2cradle

Een andere trend, die nauw verband houdt met ontwikkelingen aan de materialenkant, is het hele cradle2cradle denken, een beweging gestart door de Duitse chemicus Michael Baumgarten en de Amerikaanse architect William McDonough. Hun visie is gebaseerd op het hergebruik van een product aan het eind van de levenscyclus als grondstof voor een ander product. De ontwerpers van de Pezy Group werken nu al geregeld volgens de principes van crade2cradle: zo ontwerpen dat uiteindelijk geen grondstoffen verspild worden, maar hergebruikt kunnen worden voor hun oorspronkelijk doel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven