Ga naar hoofdinhoud

MPC automatiseert met 5-assige freesmachine

MPC Fijntechniek in Amersfoort, onderdeel van VDL,
heeft een bewerkingscel voor onbemande productie operationeel. De cel bestaat
uit een vijfassig Deckel Maho bewerkingscentrum (DMC 75V linear), gecombineerd
met een Workmaster robot, een magazijn met 52 posities en twee palletsystemen
(Dynafix en Macro Magnum).

De productie wordt aangestuurd door Workshopmasnager Cellmanager. De Robot, het palletsystemen en de programmatuur zijn geleverd door System 3R.
 
MPC Fijntechniek is toeleverancier van fijnmechanische onderdelen, samenstellingen en gereedschappen aan onder andere de lucht-, ruimtevaart-, halfgeleider- en telecomindustrie. Een combinatie van marktontwikkelingen en schaarste aan vakmensen vormde de aanleiding voor het automatiseringsproject. De series zijn klein en de producten complex waardoor de insteltijden zijn relatief lang zijn. Om de omstelkosten te verlagen en de doorlooptijd te verkorten heeft MPC voor flexibele automatisering gekozen.
 
Onbemand doorwerken
Met het nieuwe productiesysteem worden de werkstukken opgespannen op pallets en in een magazijn naast de machine geplaatst. De robot brengt ze van het magazijn over naar de machine en plaatst ze na bewerking weer terug in het magazijn. De menselijke inbreng is teruggebracht tot het beladen van het magazijn en het plaatsen van de gereedschappen. Als de bewerkingstijd van alle werkstukken samen lang genoeg is, kan de bewerkingscel de hele nacht en zo mogelijk het weekend onbemand doorwerken. Om dit mogelijk te maken is het aantal gereedschapposities tot 150 uitgebreid, zodat 90% van de bewerkingen zonder wisselingen kan worden uitgevoerd.
 
Alle productie-, gereedschap- en opspangegevens zijn in een grote database samengebracht, waardoor nieuwe onderdelen snel in productie genomen kunnen worden. Ieder NC-programma kan vooraf gesimuleerd worden, bijvoorbeeld met het oog op het vermijden van botsingen, en biedt de mogelijkheid tot ‘finetuning’. Het systeem maakt 158 spiluren per week. Dit komt neer op een machinebezettingsgraad van 93%.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven