Ga naar hoofdinhoud

MX3D gaat markt op met 3D-metaalprinten

MX3D, bekend van de ’s werelds eerste 3D-geprinte metalen brug in Amsterdam, gaat MetalXL doorontwikkelen en extra lasrobotmerken toevoegen, zodat klanten hun lasrobot makkelijker kunnen omvormen tot industriële 3D-metaalprinter. Ook wordt de lancering van het M1-totaalpakket wereldwijd versneld. Na succesvolle testen acht het Nederlandse bedrijf de tijd rijp voor een commerciële marktuitrol van de technologie. Dit wordt mede mogelijk door een investering van 2,25 miljoen euro van PDENH, Doen Participaties en RVO.

MetalXL is een software- en sensorenpakket waarmee klanten hun eigen lasrobots kunnen omvormen tot industriële 3D-metaalprinter. De M1-printer is een totaalpakket van lasrobot, sensoren en software om metaal 3D te kunnen printen.

“Onze MetalXL stelt bedrijven in staat om van hun lasrobot binnen een dag een industriële 3D-printer te maken”, aldus Gijs van der Velden, CEO van MX3D. “Maar sinds de lancering van MetalXL krijgen we verrassend veel vraag naar een complete oplossing.”

Een blik in de nieuwe M1 3D-metaalprinter.

M1-printer

“Met de M1-printer bedienen we deze groep”, vervolgt hij. “Hiermee kunnen ook klanten die nog geen lasrobot hebben, snel beginnen met grootschalig metaalprinten.”

MX3D stelt met haar manier van produceren van grote metalen objecten (printen via lasrobots en lasdraad, oftewel via wire arc additive manufacturing (waam)) tot wel 80% aan materiaal te kunnen besparen.

Grootschalige toepassing

Nadat testen succesvol zijn verlopen, wil MX3D de deuren open zetten voor een grootschalige toepassing van deze AM-methode in bijvoorbeeld de maritieme industrie, olie & gas en de maakindustrie.

Dit wordt mogelijk door een investering van 2,25 miljoen euro in MX3D, door Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), Doen Participaties en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

PDENH en Doen Participaties steunen MX3D al langer en laten met deze nieuwe investering zien veel vertrouwen te hebben in M1-printer en de toekomst van MX3D.

‘80% mondiale markt bedienen’

Het bedrijf zet nu vol in op de doorontwikkeling van MetalXL, een software-hardware oplossing waaraan meerdere merken robots, lasapparaten en sensoren kunnen worden gekoppeld.

“Ons doel is om met behulp van de investering nog 3 merken lasrobots aan te sluiten; dan kunnen we 80% procent van de mondiale markt bedienen”, aldus Van der Velden.

MX3D ontwikkelt sinds 2015 3D-printtechnologie om groot metaal te printen met lasrobots. De ontwikkelde techniek bespaart volgens het bedrijf materiaal, kosten en lead time in de industriële, maritieme en architectuursector.

3D-geprinte brug

Het bedrijf vergaarde wereldwijde bekendheid met een 3D-geprinte metalen brug voor het centrum van Amsterdam, maar heeft ook een metalen robotarm, een aluminium fietsframe (voor de Arc Bike II) en bouwconstructies 3D-geprint.

Inmiddels richt het bedrijf zich vooral op high impact industriële markten zoals tooling, olie & gas en de maritieme industrie.

‘Innovatief bedrijf’

In 2018 won MX3D een Dutch Designweek Public Award en de prestigieuze Starts prijs van de Europese Unie. Ook werd het bedrijf in 2019 door de Kamer van Koophandel en het EU robotics programma verkozen tot één van Nederlands meest innovatieve bedrijven.

MX3D heeft samenwerkingsverbanden met onder andere Autodesk, Takenaka, TU Delft, ArcelorMIttal, ABB, Imperial College London en Lenovo.

Lees ook:

3D-metaalprinten van bouwconstructies (26 februari 2021)

RamLab: toepassen 3D-printen voor MKB (25 juni 2020)

3D-geprinte brug blikvanger voor Amsterdam (vakblad Metaal Magazine, december 2017, p.21-23) (premium)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven