Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe lasrobotcellen RobWelding voor D-TEC

De robotcel in bedrijf, gezien door het nieuwe kijkvenster.

D-TEC in Kesteren neemt binnenkort een zevende RRC (Ready Robotic Cell) met R-Manipulator van RobWelding in gebruik. En in een later stadium volgt nog een achtste lasrobotcel. Dat bleek tijdens de open dagen van RobWelding, waarbij het bedrijf in de productiehal in Dodewaard diverse klantprojecten liet zien.

De Ready Robotic Cell is een kant-en-klare lasrobotcel die leverbaar is in verschillende formaten. Er wordt gebruikgemaakt van een ABB-robot met daarop een lasmachine die van elk merk kan zijn. Zo kan een bedrijf dat voor een dergelijke oplossing kiest, het eigen, vaste merk lasmachine houden. De lasmachine wordt tevens geïntegreerd in de ABB-software.

Operationeel in één dag

Het grote voordeel van een RRC is dat deze binnen één dag geïnstalleerd en klaar voor gebruik is. Daarnaast is de programmering tussen verschillende van deze lascellen volledig uitwisselbaar. “Zo kan bijvoorbeeld op lascel nummer 7 ook het programma van lascel 2 draaien. Of omgekeerd. Dat maakt het werken makkelijk en ook flexiber”, zegt Erwin van Tintelen van RobWelding.

In Dodewaard werden een RRC 300 en RRC 600 gedemonstreerd. Het verschil zit in het draagvermogen. De 300 heeft een werkbereik van 1000×1600 mm en de 600 (met dikkere voet vo meer stabiliteit) zit op 1200×2000 mm. De RRC heeft nu ook een ruit om het proces van buiten te kunnen volgen.

On- en offline programmeren

De R-Manipulator draait het te bewerken product de cel in, zodat looptijden geminimaliseerd worden en de bewerkingstijd van de lasrobot dus maximaal wordt benut. Het programma heeft voor iedere las de lashoek en lassnelheid ingesteld. Dit programma kan ook offline samengesteld worden, zodat de lasbewerking ondertussen gewoon door kan gaan. De cellen kunnen draaien op een programma van de klant, maar RobWelding kan in samenspraak met klanten ook programma’s voor hen samenstellen.

Op de mal (de werktafel) kunnen diverse producten tegelijk worden aangebracht. En de manipulator kan al nieuwe producten klaarzetten, terwijl de lasmachine nog draait. Dit bevordert de doorvoer en dus de efficiency van de lascel. De compacte robotcel heeft standaard een lastoorts-reinigingsstation geïntegreerd. Ook heeft RRC Bulls Eye van ABB om het tool center point (TCP) met laser automatisch te controleren en zo nodig bij te stellen.

Ready Robotic System

RobWelding toonde tijdens de open dagen ook RRS (Ready Robotic System). Dit is een lasrobot die niet in een cel is ingebouwd, waardoor de machine aan alle kanten goed bereikbaar is. Dit systeem is bedoeld voor grotere producten. Zo draaide tijdens de open dagen een demonstratie van een RRS met het lassen van kokerbalken. Deze kokerbalken zitten in het frame van mobiele kranen van afnemer Spierings uit Oss, vertelt Dennis Odijk van RobWelding. Vanwege de complexiteit wordt met de hand gelast en is de lasrobot voor het aflassen.

RRS van RobWelding, die hier een bewerking uitvoert aan een kokerbalk. Deze kokerbalk is bedoeld voor in het frame van een Spierings-kraan (foto’s: Metaal Magazine).

De lasmal voor de kokerbalken voor Spierings-kranen is zo gemaakt dat het zowel voor 6-assige als 4-assige kranen gebruikt kan worden, vertelt Odijk. Pinnen aan de boven- en onderkant schuiven over de ogen in het product, zodat deze automatisch goed gepositioneerd wordt. Dit geeft aan dat RobWelding bij het ontwerpen van dergelijke mallen rekening houdt met flexibiliteit. Lasmallen blijken in zijn algemeenheid bij robotprojecten vaak nog sluitpost. Bedrijven doen het vaak zelf, om kosten te drukken. RobWelding geeft aan dat dat niet altijd de beste keuze is. Het bedrijf maakt op basis van 3D-ontwerp mallen op maat, die aansluit bij specifieke vragen van de klant, zijn productie en de grootte van de serie.

Totaalleverancier

Karel van Vlastuin startte in 2006 met RobWelding. Inmiddels is het bedrijf in Dodewaard uitgegroeid tot een bedrijf met 13 medewerkers. De totaalleverancier van lastrobots gebruikt lasklemmen en gereedschapswisselaars van Destaco en heeft snelspanklemmen op voorraad, zodat deze binnen een dag leverbaar zijn. De producten van RobWelding hebben bovendien inloopbeveiliging via lichtschermen, waardoor de machines automatisch stoppen als het licht onderbroken wordt.

Tijdens de open dagen, waarbij een drone opnamen in het pand maakte, werd ook een demonstratie gegeven van virtual reality. Door de combinatie van een VR-bril van HTC met ABB-programmeerprogramma Robotstudio is virtueel een robotcel te ontwerpen en kan ook virtueel door een robotcel heen gewandeld worden om te testen. Met VR-programming wordt offline programmeren realistischer en gemakkelijker, geeft het bedrijf aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven