Bedrijven zullen steeds meer te maken krijgen met regelgeving rond duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo zal in de toekomst per processtap berekend en aangegeven moeten worden hoeveel CO2-emissie deze veroorzaakt. Op basis daarvan kan de EU effectief beprijzen, zowel binnen de EU als voor producten die van buiten de EU binnenkomen. Wat vindt u? Goed idee? Of juist niet?
Al in 2024 treedt de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking. Deze richtlijn is een centraal element in de Green Deal van de EU om transparant te krijgen hoe bedrijven met duurzaamheid en sociaal kapitaal omgaan.
Rapporteren over CO2-uitstoot
Deze Europese richtlijn verplicht grotere bedrijven vanaf volgend jaar te rapporteren over hun CO2-uitstoot, de impact die ze hebben op biodiversiteit maar ook wat ze doen tegen mensenrechtenschendingen in hun keten.
Dit lijkt dus vooral iets voor de grote bedrijven te zijn. “Maar vanwege de lange en complexe ketens in de maakindustrie zullen de vragen snel doorgeschoven worden naar de schakels in de keten”, verwacht David Kemps, sector banker Industrie bij ABN Amro.
Lees in MTL Metaal Magazine wat ABN Amro en Metaalunie hierover te vertellen hebben.
Wat vindt u? Stem mee!
Wat vindt u ervan dat bedrijven in productieketens per processtap hun CO2-uitstoot moeten berekenen en aangeven?
De stelling is gesloten. Stemmen is niet meer mogelijk
Geef CO2-uitstoot per processtap aan
- Nog meer administratieve rompslomp. Zo kom je niet meer aan werken toe (33%)
- Geen goed idee. Het leidt tot ‘greenwashing’/gesjoemel met cijfers (33%)
- Prima. Elke processtap apart is zo effectiever te verduurzamen (28%)
- Zo kun je je onderscheiden van minder duurzame concurrenten (6%)
En motiveer uw keuze, onder dit bericht of per mail via t.vandermeer@eisma.nl.