Ga naar hoofdinhoud

Onderhandelingen cao kleinmetaal vastgelopen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek) zijn vorige week vastgelopen. Metaalunie stelt namens de werkgevers met handreikingen te zijn gekomen. Vakbonden vinden dat niets fatsoenlijks is geboden en zeggen dat de tijd voor acties nu is aangebroken.

Werkgevers willen komen tot één integrale ouderenregeling, waaronder de door vakbonden voorgestelde Regeling Vervroegd Uittreden. “Het is teleurstellend dat er niet verder gesproken wordt over de, overigens niet in beton gegoten, door werkgevers geschetste contouren voor een nieuwe cao”, zegt Ron Follon, werkgeversonderhandelaar FWT na afloop van het cao-overleg.

Werkgevers hebben voorgesteld de maandlonen in een nieuwe cao met een looptijd van 12 maanden, te verhogen met 42,50 euro per maand in plaats van een percentage over alle lonen. Follon: “Hiermee gaan met name jongeren er meer op vooruit, wat goed is voor de aantrekkelijkheid van de sector. Kijkend naar de laatste cao is er daarmee sprake van een goede loonsverhoging van gemiddeld 2,8% per jaar in de periode 2019-2022.”

Zelfs met de impact van de coronapandemie op bedrijven zijn de lonen meer dan gemiddeld verhoogd, stelt hij. ”Helaas was dit voor vakbonden onvoldoende om tenminste met ons in gesprek te blijven. Dat is teleurstellend”.

FNV: Houding werkgevers kan niet

Vakbond FNV zegt over het loonbod van de werkgevers van 42,50 euro bruto per 1/1/2022 met een looptijd 12 maanden: “Bij een gemiddeld loon van 38.000 euro is dat maar 1.4%!”

Verder zegt FNV dat de werkgevers komen met een zware beroepenregeling om eerder te kunnen stoppen met werken, uitsluitend als de bonden akkoord gaan met: het Generatiepact (vanaf 60 jaar alleen als je werkgever dat goed vindt en vanaf 63 jaar en 4 maanden pas als recht), als seniorendagen worden ingeleverd  en als de leeftijd wordt opgeschoven van nu 54 naar 60 jaar. En bovendien stellen de werkgevers voor om ouderen verplicht te laten overwerken en ook in ploegen tot 10 jaar voor aow dus van nu 55 naar 57 jaar, stelt FNV.

Wat FNV verder teleurstellend vindt is: geen afspraken voor betere en gezondere roosters, werkgevers gaan hun best doen om 2.500 uitzendkrachten in dienst te nemen (inspannen is dus geen garantie!) en jeugdlonen worden met 5% verhoogd “Dat lijkt heel wat maar ook dan lopen de jongeren nog ver achter bij andere technische sectoren.”

FNV vindt dat de houding van de werkgevers echt niet kan en zegt dat de tijd voor acties dus nu is aangebroken.

Werkgevers: Complete cao

Werkgevers hebben de afgelopen onderhandelingsrondes keer op keer aangegeven dat, ondanks dat in hun ogen de huidige cao compleet is, de bereidheid er is om door te praten over het invoeren van een Regeling Vervroegd Uittreden. Onder meer in combinatie met het aanpassen van het generatiepact en het opschuiven van de leeftijd van de seniorendagen naar 60 jaar. “Daarover willen we nog steeds verder praten”, zegt Follon.

“Het is belangrijk te beseffen dat we nu ook al een complete cao hebben. Een heleboel zaken zijn al goed geregeld. De huidige cao is in die zin af. Als vakbonden toch iets willen toevoegen aan de cao, vinden werkgevers dat er dan ook goed moet worden gekeken naar de effectiviteit van de al bestaande afspraken.”

Lees ook:

Onderhandelingen cao kleinmetaal gestart (1 september 2021)

0 reacties op “Onderhandelingen cao kleinmetaal vastgelopen

  • hans

    wat jammer nu dat er geen cao is.
    Bij 65 jaar wel senioren dagen maar als je 66 bent zijn er die niet meer. reken tool gaat maar tot 65 jaar.
    Met het generatie pact kun je ook niet meer mee doen. heb dat te laat aangevraagd.

  • Ewoud

    Ik ben het dan wel niet eens met hoe hij sommigen van zijn uitspraken verwoord maar iedereen moet nu toch wel eens in gaan zien dat we hier in een “bananenrepubliek” terecht zijn gekomen.
    Er word te veel gepraat.
    Aktie is het sleutelwoord.

  • Frank

    Maak van alle reisuren die we moeten maken eindelijk eens werkuren. Heeft een buschauffeur of vrachtwagenchauffeur ook geen werkuren??

  • Johan

    Alles geregeld bij de werkgever om aan het generatie pact mee te gaan doen per 26 januari
    Maar nu er geen cao is weet ik niet hoe het nu gaat
    Ik mag in iedergeval niet starten omdat de cao niet rond is
    Wie gaat mij vertellen hoe het
    Nu verder gaat
    Ik hoor niets over waneer er weer onderhandeld gaat worden
    Maar voel me door de werkgevers wel behoorlijk genaaid op deze manier
    Werk in overvloed geen mensen te
    Krijgen en nog steeds geen waardering voor
    Wat Je allemaal voor je werkgever doet al 42 jaar lang

  • Dolf

    Treurig dat als je afspraken maakt over generatie pact met werkgever in goede samenwerking en nu plotseling word geconfronteerd met afschaffing !
    Afspraken gemaakt in augustus-september 2021, ingaan pact op 1-1-2022.!
    Mede gedaan om nieuwe werknemer 5 dagen te kunnen begeleiden .
    Resultaat werknemer per 1-10-2021 in dienst , gevolg Subsidie afgewezen te laat gestart, Generatie pact in voeren per 1-1-2022 jammer maar is niet meer mogelijk bij PMT !
    Hoe help je iets om zeep.

  • Jurgen

    Kwa tak van sport hebben we gelukkig met ons bedrijf geen echte hinder ondervonden tijdens de Corona, we hebben zelfs een drukte in productie, meer aanvragen en te maken met schaarste. Dit legt het bedrijf tot nu toe geen windeieren en we zien ook gigantisch prijsverhogingen op basis van inkopen maar daarnaast ook door vraag en aanbod wat het bedrijfsresultaat gelukkig ten goede komt. De werkdruk was altijd hoog maar is nu nog op een piek. Het personeel van het bedrijf draait gewoon door met nodige overuren en hebben zelfs nog een personeels te kort (lastig personeel aan te komen). Hierdoor is de werkdruk en sociale druk hoog en mag het zeer zeker worden beloond met een forse loonsverhoging. Als we kijken wat er bij ons huishoudboekje is veranderd en we per maand meer aan uitgaven hebben is dat met 5% loonsverhoging niet goed te maken en hoop dan ook dat er zelfs meer uit te halen is, maar de minimum is toch wel de 5% loonsverhoging per 1 december 2021. Laat de werkgevers beseffen dat we voor ze hebben klaargestaan en klaarstaan en door de “lastige Corona periode” meer dan positief hebben bijgedragen aan positief en gestegen bedrijfsresultaat

  • Martin de Bree

    (Als reactie op Naam bij redactie bekend:) Op zich heeft u een punt, echter vergeet niet dat dit betekent dat veel werknemers in een jaar meer dan 3% achteruit zouden gaan en dus serieus minder te besteden krijgen. Dus een mix van basispercentage plus een vast bedrag zou ik ook ondersteunen maar 45 euro bruto is bij iemand die meer verdient slechts 22 euro en dat brengt je nergens met deze oplopende prijzen.

  • Huub

    S. de Boere kijkt nu wel echt door de bril van een werkgever. (zal het ook wel zijn!!)
    Toen ik op de opleiding (ben nu 63 jaar) metaalbewerking zat, werd ons een dikke worst voorgehouden d.w.z.
    Jullie zijn later de mensen met de gouden handen en gaan goed geld verdienen, want technische mensen komen ze tekort.
    Nu 46 jaar later, (zonder ook maar 1 dag werkeloos te zijn geweest) versleten van het zware werk (en nog steeds een laag loon) ben ik blij dat ik volgen jaar van de RVU regeling gebriuk kan maken.
    Vooral binnen de kleine bedrijven word je nu ook nog met de nek aangekeken als je je werk niet meer na behoren kunt doen.
    Met de RVU in het vooruitzicht en een klein pensioen dat je 3 jaar naar voren haalt lever je ook nog eens ongeveer 300 euro in.

    Ik ben blij dat ik mijn kinderen (die dan wel een beetje konden leren) heb kunnen aansporen om hier iets mee te doen en bepaalde sectoren te mijden.

    Deze teloorgang in de sector hebben in mijn ogen de werkgevers zelf over zich heen geroepen.

  • W

    Hoewel het generatiepact al grootdeels medegefinancierd wordt door de werknemer zelf , zal het afschaffen van het recht daarop op termijn grote gevolgen hebben voor de werkgevers die ze nu nog onvoldoende onderkennen. Oudere werknemers zullen bij een 4 daagse en wellicht later 3 daagse werkweek eerder willen/kunnen doorwerken tot de pensioenleeftijd dan wanneer ze 5 dagen moeten blijven werken. Bij een verplicht 5 daagse werkweek zullen de oudere werknemers eerder gebruik gaan maken van een vroegtijdig pensioen waardoor alle kennis en kunde in één keer verloren gaat voor het bedrijf en de sector. Met de huidige vergrijzing zal dat een behoorlijke slag zijn.

  • Jan Ezendam

    Wat moet een werkgever allemaal doen om een werknemer per 1 januari 2022 aan de generatiepactregeling te laten deelnemen?

  • Janse

    De verschillen in Nederland zijn al klein, als je tenminste naar netto salarissen kijkt. Mondiaal gezien lijken we zelfs wel een land met een communistische beloningsstructuur.
    Een vast bruto bedrag is een variabel netto bedrag, gezien de progressieve belastingen. Pakt ongunstig uit voor de hogere inkomens.

    Vakbonden en werkgevers zouden samen eens een vuist moeten maken om de idioot hoge belastingen op arbeid trachten te verminderen. Dat is pas win-win.

  • Naam bij redactie bekend

    Een vast bedrag i.p.v. een percentage als loonsverhoging vind ik een goed idee.
    Dat maakt het verschil tussen degene die minder verdienen en degene die meer verdienen ook kleiner. Als er continu met percentages wordt verhoogd worden verschillen alleen maar groter.
    En combinatie van percentage met een vaste toeslag kan ook een idee zijn.

  • S. de Boere

    “Wat door de werkgevers mede zelf veroorzaakt is” hier ben ik het absoluut niet mee eens. De instroom voor de technische opleidingen en bouwopleidingen blijven achter. Wat kunnen werkgevers daar aan doen? Zij zijn al constant bezig om het beeld van de Techniek te herstellen (reclame maken, op scholen langs gaan, samenwerkingen aan gaan, schaarste toeslagen toepassen). Het begint al bij de ouders! De ouders van nu pleiten voor hen kind als maar voor doorstuderen, een mooie kantoorbaan “nee mijn kind gaat niet in een fabriek werken”. Op sommige middelbare scholen wordt de keuze Techniek zelfs al geschrapt om geld te besparen! Het wordt door het onderwijs EN ouders totaal niet aantrekkelijk gemaakt om voor vakmanschap te kiezen. Laat de overheid daar eens wat aan doen! Dan kunnen de regelingen namelijk ook makkelijk doorgevoerd worden.

  • R Hoekmeijer

    Nou zo lezend,ben ik toch content ,dat ik geboren in 1960 ,in september getekend door werkgever en ondergetekende , heb voor de huidige generatiepact regeling gekozen,en gebruik maak van de 80/90 regeling ,ingaande 2022 ,mijn werkgever werkte er gelijk aan mee ,daar voor beide partijen een win win is .gezien de huidige houding van de werkgevers ,blijkt maar weer ,dat de druk ,door tekort aan geschoold personeel en instroom,wat door de werkgevers mede zelf veroorzaakt is ,dat de druk en belasting op ouderen om langer en zwaarder te werken groter wordt,echter door deze houding ,zal de uitstroom nog groter worden ,daarom is het raadzaam en dwingend om deze groep van 60 plus ,die de kennis en knowhow bezitten ,te koesteren ,want kennis is macht .

  • Janse

    De officiële inflatie over september bedraagt 2,7%. Gebaseerd dan op een onvolledig en gemanipuleerd inflatiemandje. De werkelijke inflatie is al een stuk hoger, minstens 5%.
    De inflatie zal nog flink toenemen, tot een stuk boven de 5%.

    Vakbonden zouden er goed aan doen om de looneis van 5% vast te houden, en mochten de onderhandelingen voortduren, de looneis naar boven bij te stellen indien inflatiecijfers daartoe aanleiding geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven