Ga naar hoofdinhoud

Ondernemen met corona: Molded

Jeroen Raijmakers, Jeroen Compen en Martijn van de Ven (v.l.n.r.) (foto: Marc Bolsius).

Molded uit Rossum begon in februari, vlak voor de coronacrisis losbarstte. Dat de startup aangaf sterk te zijn in rapid manufacturing en on-demand diensten konden ze direct laten zien. Ze haalden, door snel te schakelen, een megaorder binnen om voor DSM 2,8 miljoen corona-teststaafjes te produceren.

De teststaafjes zijn de komende maanden nodig om in Nederland op grote schaal op corona te kunnen testen. DSM levert de kunststof. Molded produceert de staafjes in samenwerking met DSM.

De startup van Jeroen Raijmakers (28), Jeroen Compen (30) en Martijn van de Ven (28) vindt zijn oorsprong in de kunststof, hightech en machinebewerking.

De jonge ondernemers combineren hun kennis en knowhow over ontwerpen, metaalbewerking, computertechnologie en het spuitgieten van kunststof.

Lijn in 6 dagen

DSM had dringend behoefte aan corona-teststaafjes. Waar andere bedrijven zeker maanden nodig zouden hebben om een productielijn te starten, kon Molded de eerste lijn in 6 dagen presenteren.

Die korte doorlooptijd kwam vooral omdat het bedrijf alles zelf doet: van het eerste ontwerp tot het maken van een metalen matrijs en het uiteindelijke kunststof spuitgieten.

Uit één stuk

De 0,66 gram wegende ‘neusswab’ van Molded is uit één stuk gegoten, maar combineert verschillende functies.

Het deel met te tester is sterk terwijl het deel voor de swab zacht, flexibel en ‘borstelig’ is met fijne weerhaakjes (foto detail).

Verder heeft het teststaafje een vast breekpunt, zodat het op de juiste plek afbreekt en in een reageerbuis gestopt kan worden, zonder dat het hoeft te worden aangeraakt.

Molded

Het jonge bedrijf werkt met rapid manufacturing, in lage tot middelgrote oplages, met levertijden die minimaal 2x zo snel zijn als de concurrentie.

Hoewel Eindhoven de thuisbasis van Molded is, kon daar geen geschikte locatie gevonden worden.

Nu vonden ze een plek in Rossum bij Dijkink Machinery, dat onder meer metaalbewerkingsmachines van Takumi, Mas (Kovosvit) en Hurco levert.

De machine die de matrijzen maakt, komt ook bij Dijkink vandaan.

Ruim 30.000 per dag

De productielijn maakt meer dan 30.000 teststaafjes per dag. Dat betekent dat 24 uur per dag wordt gedraaid.

Dan blijft er voor de ondernemers weinig tijd over voor andere dingen. Maar dat vinden ze prima. “We kunnen nu toch niet naar de kroeg.”

De geproduceerde teststaafjes worden per 1000 stuks verpakt en naar een ander bedrijf overgebracht, dat ze per testsetje verpakt, steriliseert en klaar maakt voor gebruik. 

Voor komende 3 maanden

De order voor 2,8 miljoen teststaafjes beslaat 3 maanden. Ondertussen kijkt het bedrijf al naar de toekomst. “Ook andere landen in Europa hebben belangstelling”, vertelt Van de Ven. “Dit krijgt waarschijnlijk een vervolg.”

Rijk worden de jonge ondernemers er niet van, zegt hij. “Maar dat hoeft ook niet.” Vooraf was ook aangegeven dat tegen kostprijs geleverd zou worden. “We willen nu vooral doen wat nodig is. En dit levert ons naamsbekendheid op.”

Lees ook:

Dossier corona

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven