Het maken van bepaalde componenten, bijvoorbeeld turbineschoepen, is vanwege de vele aparte bewerkingsstappen en complexe geometrieën, een bewerking waarbij veel verschillende personen en machines betrokken zijn. Het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie IPT ontwikkelde een verend gelagerde gereedschapsopname, die positioneerfouten in het bereik van enkele tienden van millimeters kan compenseren.
Bij gefreesde onderdelen ontstaat door de bewerking van de frees een ruw oppervlak, dat nog steeds handmatig gepolijst wordt. Zeker bij complexe onderdelen zoals turbineschoepen voldoen bepaalde oppervlaktes bij een bepaalde radiusovergang niet aan de normen of de toleranties. Hierdoor is een intensieve nabewerking met fijnbewerkingsgereedschappen in meerdere stappen noodzakelijk: opspannen en handmatig verder bewerken. Met de nieuwe machineonafhankelijke gereedschapsopname, ontwikkeld door het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie IPT, vervallen deze extra stappen.
De nabewerkingsgereedschappen, bijvoorbeeld slijp- of polijststiften, kunnen direct in de freesmachine geïntegreerd worden, zodat het onderdeel zonder om te spannen automatisch is te bewerken (foto: Fraunhofer IPT)
De slijp- en polijststiften zijn bij de gereedschapsopname verend gelagerd, om de slijtage alsook de slingeringen van de ongedefinieerde freesbanen te compenseren. Het is voldoende om de slijpstift eenmalig te profileren, waarbij het daarna nog verder profileren of verscherpen vervalt. De testen op een 5-assige freesmachine toonden een stabiel bewerkingsproces. Het Fraunhofer IPT gaat meer praktijktesten uitvoeren en gaat tevens robots inzetten om de compleetbewerking te automatiseren.