Ga naar hoofdinhoud

Penne zoekt de niche van complexe onderdelen op

Onderdelen in grote series in België maken en vandaaruit naar autofabrieken over de hele wereld verschepen, óók naar lagelonenlanden. Bijzonder dat een Vlaams bedrijf dat voor elkaar krijgt. Hoe doet Penne in Aalst dat? Directeur-eigenaar Frans Penne (rechts) vertelt hierover in vakblad MTL Metaal Magazine.

Familiebedrijf Penne (derde generatie) maakt complexe persdelen én spuitgietproducten voor met name de automobielindustrie, consumentenproducten en de bouwindustrie, waaronder steeds vaker ook voor de verwarmingsindustrie.

Het gaat in de automobielindustrie bijvoorbeeld om bumpers, ruitenwissers en carrosseriedelen. Penne is bewust geen Tier 1-leverancier. “Als tweedelijns leverancier kunnen we breder in de markt opereren”, zegt hij. De kleinste serie is zo’n 25.000 onderdelen per jaar, grote series lopen op tot de miljoen stuks per jaar.

Produceren in hogelonenland

Eind 2023 wordt deze MC 500-omvormautomaat bij Penne geïnstalleerd, inclusief Powerfeed-bandaanvoer van Schuler.

Het bedrijf slaagt erin om in een hogelonenland als België te produceren voor fabrieken in lagelonenlanden door de niche van complexe onderdelen op te zoeken.

In 2019 is daarvoor geïnvesteerd in een Schuler Beutler MC 200-pers, met een tafel van 1800 bij 1100 mm en 30 tot 150 slagen per minuut. Vorig jaar is daar eenzelfde pers bijgekomen met bandaanvoer van GSW.

Eind dit jaar neemt Penne een MC 500-pers van Schuler Beutler (de Zwitserse tak van Schuler) in gebruik, in combinatie met een Schuler Powerfeed.

Competitief in kwaliteit en prijs

Met de in eigen huis ontwikkelde volggereedschappen lukt het Penne om de onderdelen tegen lage kosten te produceren. Al gauw zitten er in één gereedschap 20 tot 30 bewerkingsstappen, die op de pers zonder tussenkomst van een operator achter elkaar worden uitgevoerd.

De kennis om zulke complexe gereedschappen te bouwen en ermee te werken, ontbreekt in lagelonenlanden omdat de focus daar op manuele arbeid ligt, vindt hij.

“Dankzij de volggereedschappen kunnen wij schalen en zijn we in kwaliteit en op prijs competitief”, zegt Penne.

Snelheid telt

Frans Penne (rechts) en Bart Desart voor de MC 200-stans- en vormautomaat van Schuler.

Hoewel Penne grote series produceert, telt elke minuut. Het bedrijf heeft de twee Schuler-persen voorzien van snelwisselmagneetplaten. Elektromagneten houden het gereedschap op de plaats.

Penne heeft zelf het magneetsysteem geselecteerd, Schuler verzorgt de volledige integratie in de pers, zegt Bart Desart van Pack International, vertegenwoordiger van Schuler in de Benelux.

Lees wat de kracht van Penne is, in MTL Metaal Magazine. En lees in het artikel ook hoe Penne nog sneller kan wisselen en hoe met de nieuwe 500 tons pers de dimensie met Powerfeed-bandaanvoer groter wordt.

Met name de versnelling ligt hoger dan bij andere feedapparaten. En dat levert bij hogesterktestalen tijdwinst op.

Delokaliseren?

Lees ook hoe de directeur-eigenaar alleen kiest voor best-in-class-machines en geen ‘okkazies’. Penne toont met een omzetgroei in 2022 van 35% aan dat je met slimme productie kunt concurreren met lagelonenlanden.

Hij wimpelt dan ook alle klantverzoeken om de productie te ‘delokaliseren’ af. “De kennis vanmatrijzenbouw is verankerd in Aalst. Die is niet zomaar te verplaatsen,”

“Dertig jaar geleden zei men: als je niet delokaliseert, ga je niet overleven”, blikt hij terug. “Nou, kijk naar onze groeicijfers.”

In MTL Metaal Magazine

Bekijk het hele artikel in MTL Metaal Magazine (pagina 26, 27 en 28)

Nog geen abonnee? Bekijk abonnee-mogelijkheden
Toegang tot premium content: Activeer uw account
Adverteren? Bekijk de advertentiemogelijkheden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven