Ga naar hoofdinhoud

Philips verkoopt ASML-toeleverancier aan Nederlands consortium

Philips verkoopt chipdivisie Mems Foundry aan een consortium van Nederlandse privé-investeerders. Daarmee blijft dit verliesgevende onderdeel van Philips volledig in Nederlandse handen. Ook de 110 medewerkers worden overgenomen. Mems Foundry, ook toeleverancier van ASML, heet voortaan Xiver en zetelt in Eindhoven. Het consortium dat het overneemt bestaat uit voormalig VDL Nedcar-topman John van Soerland, Kees Wesdorp, ceo van DeepHealth (AI-gedreven gezondheidsinformatica) en Cees Meeuwis, oud-voorzitter van voetbalclub NAC.

Van Soerland wordt ceo van Xiver. Hij kent de halfgeleiderindustrie goed. Zo werkte hij eerder bij Philips Semiconductor en was daarna  bestuurslid en algemeen directeur bij de NXP-chipproductie in Nijmegen. Wesdorp bekleedt bij Xiver de functie voorzitter van de Raad van Bestuur.

Onafhankelijk, niet in Chinese handen

De nieuwe directie ziet grote kansen voor de in hun ogen ‘enige onafhankelijke fabrikant van mems-chips in Europa die niet in Chinese handen is’.

Volgens Van Soerland is het namelijk aannemelijk dat er, in de nichemarkt waarin Xiver opereert, partijen zijn die het liefst zakendoen met “onafhankelijke spelers aan deze kant van de wereld”.

Hij verwacht ook dat het bedrijf er baat bij heeft om niet langer onder Philips-vlag te werken.

De processen die Philips in het bedrijfsonderdeel heeft ontwikkeld zijn volgens hem “lastig om extern aan de man te brengen”, juist omdat concurrenten “minder geneigd zijn bij Philips te gaan shoppen”.  

Chips voor halfgeleiders- en medische industrie

Mems (micro-elektromechanische systemen) zijn specifieke chips voor afnemers in de halfgeleider- en medische industrie. Deze industrieën zijn belangrijk voor de Nederlandse economie.

De systemen worden onder meer toegepast in sensoren voor airbags, infrarooddetectoren, katheters en andere medische diagnostische apparatuur.

Xiver wil zich richten op innovatie en verdere groei in de mems-markt. Het bedrijf levert onder meer aan ASML en Frans infrarooddetectiebedrijf Lynred, zegt Van Soerland in De Telegraaf.

ASML hecht aan Eindhovense regio

ASML is voor de bouw van zijn machines sterk afhankelijk van een netwerk van toeleveranciers in de Eindhovense regio.

Xiver zetelt op de high tech campus in Eindhoven. Het is de bedoeling dat de bestaande 110 medewerkers gewoon in dienst blijven.

Het nieuwe bedrijf stelt voort te bouwen op de tientallen jaren aan expertise en innovatie, die geworteld is in het Philips-erfgoed.

Xiver geeft aan naadloze overgangen mogelijk te maken van R&D naar productie en middelgrote volumes.

Goed teken voor Nederlandse economie

Dat de bedrijfsactiviteiten volledig in Nederlandse handen blijven, is goed voor de Nederlandse economie. Maar het past ook in het Europese streven om minder afhankelijk te worden van Chinese leveranciers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven