Ga naar hoofdinhoud

Platform voor ontwikkeling duurzame coatings

Vipcoat (foto: AkzoNobel).

12 partners uit 7 landen hebben samen Vipcoat opgericht. Met dit platform willen zij technologieën voor bescherming tegen corrosie sneller en duurzamer gaan ontwikkelen. Er wordt dus gezocht naar nieuwe, betere coatings die ook nog eens milieuvriendelijk zijn; in eerste instantie voor de vliegtuigindustrie maar later ook voor andere sectoren. De EU financiert het met 5,5 miljoen euro voor de komende 4 jaar.

Het gaat om EU H2020-project Vipcoat. De afkorting staat voor Virtual Open Innovation Platform for Active Protective Coatings Guided by Modelling and Optimization. Het project wordt gecoördineerd door het Duitse Helmholtz Center Hereon.

In het consortium, met partners uit Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Noorwegen, Portugal en Groot-Brittannië, participeren onder meer Technische Universiteit Delft, AkzoNobel, Airbus, Fraunhofer ITWM en de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Nieuwe corrosiebeschermingssystemen

VUB doet mee via VUB-onderzoeksgroep SURF en Elsyca, een spin-off van VUB.  “De VUB en Elsyca staan samen in voor het ontwikkelen van een innovatieve modelleringstool, die corrosiebescherming in 3D zal kunnen gaan voorspellen”, zegt prof. Herman Terryn. Deze tool zal gebruikt kunnen worden bij het ontwikkelen van nieuwe corrosiebeschermingssystemen.

“Het project Vipcoat sluit aan bij het materiaalonderzoeksprogramma van de VUB, waarin de levensduur van materialen onderzocht wordt via het modelleren op allerlei schalen.”

Het zoeken naar nieuwe, betere coatings is vaak een langdurig en duur proces. Daarbij komt dat de coatingindustrie zelf ook niet direct de meest groene en duurzame industrietak is, stelt het persbericht.

Open innovatieplatform

Daar moet nu verandering in komen met Vipcoat. Dit wordt een open innovatieplatform voor ingenieurs die materialen voor deklagen ontwikkelen. Het platform richt zich in eerste instantie op de vliegtuigindustrie.

“Ons doel is om een ​​open innovatieplatform te creëren dat kan worden gebruikt door zowel de onderzoeks-, industriële, politieke als de publieke sector”, zegt dr. Natalia Konchakova, projectcoördinator en wetenschapper bij Hereon.

Het consortium werkt aan een database (voor experimentele, industrierelevante en modelling data) maar wil ook fungeren als wetenschappelijke infrastructuur en als simulatietool.

Kunstmatige Intelligentie en op de werkelijkheid gebaseerde modelling zullen worden gecombineerd om het maken van industrierelevante, corrosiebeschermende coatings te optimaliseren.

Verminderen energieverbruik

Het Vipcoat-platform zet sterk in op duurzaamheid en zoekt actief naar het verminderen van energieverbruik, productiestappen, en het gebruik van fossiele brandstoffen.

Met geavanceerde modelling, zoals de VUB en Elsyca ontwikkelen, wil Vipcoat de transitie naar groene, goedkope en efficiënte coatings actief gaan stimuleren.

Terryn: “Met deze filosofie wil het platform een effectieve transfer tussen wetenschap en maatschappelijke toepassingen garanderen.”

Vipcoat wordt dus niet uitsluitend ontwikkeld om de industrie bij te staan in een snellere ontwikkeling van innovatieve corrosiebeschermingstechnologieën die economisch interessant zijn, geeft hij aan, “maar ook en vooral om deze industrietak duurzamer en groener te maken.”

Ook naar andere industrietakken

In de toekomst zal het platform deel gaan uitmaken van de European Materials Modelling Ontology. Daardoor wordt ook een transfer naar andere industrietakken mogelijk.

Het project krijgt 5,5 miljoen euro EU-financiering in het kader van het programma Nanotechnologies, Advanced Materials, Biotechnology, and Advanced Manufacturing and Processing (NMBP).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven