Schuler verduidelijkt in een persbericht de voordelen van het precisieponsen op een pers in combinatie met omvormbewerkingen. Hiermee zijn in volg- of transfergereedschappen complexe plaatstaaldelen te maken.
Precisieponsen (fijnsnijden) is een persprocédé waarbij de braamvorming afgerond wordt zodat het snijvlak een glad en goed uiterlijk krijgt. Daardoor is het mogelijk om de geperste werkstukken zonder nabewerken in te zetten in de uiteindelijke toepassing. Lees hieronder meer in het Duitstalige persbericht van Schuler:
– Pressemitteilung-Schuler_Präzisionsschneiden
![Ponskanten van verschillende materialen. Van linksboven met de klok mee: 1.4301, S 235, S 700 en een hoogmangaan-staal](https://www.metaalmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/02/foto21.jpg)
Zeer geachte Heer Tomberg, Helaas zie ik dit nu pas. Inderdaad zijn termen als fijnsnijden, fijnponsen en precisieponsen treffende benamingen voor deze techniek. Maar het proces is niet het afronden van braam o..i.d. Er wordt een glad gesneden produktrand gerealiseerd met tevens verbeterde materiaaleigenschappen. Daartoe wordt de snijspleet tot enkele honderdsten van mm, in elk geval zo klein mogelijk, gerealiseerd. Dan is er nog een grote extra toegevoegde druk nodig, te realiseren door een extra wigvormige drukrand om de anders toch optredende randscheurvorming te voorkomen. Aan de produktonderzijde ontstaat, materiaalafhankelijk, vaak een scherpe kant, waarom men het produkt over een schuurbandje laat lopen. Voor dit verhaali is natuurlikjk niet altijd ruimte. Dan kan men zich tot enkele begrippen beperken. Overigens hebben wij sinds ons laatste kontakt vele jaren geleden een stel bedrijven opgericht en veel arbeidsplaatsen gemaakt.Ook bedrijven ondersteund en volgens nieuwe methode mensen naar zelfstandigheid begeleid. Wij hebben waarschijnlek bewezen dat een brede kennisachtergrond de beste basis is om ook in krisistijd zorgeloos te kunnen leven. Daarbuiten helemaal-. U bent altijd welkom. Hebben goede koffie. Mijn zonen (kent U ze nog?) en ik wensen U in elk geval veel succes. Met beslist vriendelijke groeten : Karel Zwetsloot. (Mail : heihaas@aim.com (ben bosvrijwilliger Natuurmonumenten)
Geachte heer Zwetsloot, dank voor uw reactie, ik herinner me inderdaad u als auteur voor de toenmalige hoofdredacteur Theo Evers. Hoe zou u het beschrijven? Vriendelijke groet, Reinold Tomberg/Metaal Magazine
Het fijnstansen is een “oude” techniek die door Feintool ontwikkeld werd en sinds begin 60er jaren overal toegepast werd in de BRD en Zwitserland. Omdat het eveneens een speciale gereedschapstechniek is met zeer hoge eisen aan de stempelgeleiding verkocht ik daarvoor stempelhuizen met een hoge geleidingsprecisie van de toen algemeen gekende Sustan. Heb daartoe ook een symposium op de TUe georganiseerd. Ook heb ik daarover meermaals ter stimulering van de techniek in Metaal+Kunststof gepubliceerd. In Kaatsheuvel is een bedrijf dat zich met fijnstansen bezig houdt. (voor Bosch Tilburg). Beschik over vele voorbeelden tot circa 25 vm diameter. Beschrijving zou iets anders moeten.
Wens U veel succes, hoogachtend en met vriendelijke groeten:
Karel Zwetsloot, Herpt, 0416 665098