Rolan Robotics kan met de Rolan Extractie Cel (REC) een belangrijke rol spelen bij het verwerken van Covid-19 PCR-testresultaten. Het automatiseringsbedrijf uit het Noord-Hollandse Zwaag heeft een aantal van dergelijke portable robotsystemen geleverd aan Molgan.
Commercieel directeur Jacob Jan Stuyt hoort vanuit de laboratoria die al van een REC gebruikmaken louter positieve reacties. “De verwerking gaat veel sneller, efficiënter en uiterst betrouwbaar.”
‘Arbeidsintensief en tijdrovend’
Het uiterst zorgvuldig verwerken van alle reageerbuizen van monsters is een arbeidsintensieve en tijdrovende logistieke operatie. “Er zit aan de ene kant haast bij”, aldus Stuyt, “omdat iedereen natuurlijk graag zo snel mogelijk het resultaat van de coronatest wilt weten.”
“Maar aan de andere kant moet de hele testprocedure natuurlijk wel uitermate secuur gebeuren en moet ook de registratie op basis van unieke barcodes vlekkeloos verlopen.”
‘Met robot 3x zoveel betrouwbare testresultaten’
Met name het met een naald uit de slechts 7mm brede reageerbuisjes opnemen vereist een zeer verfijnde motoriek en uiterste precisie, stelt hij.
“De door ons ontwikkelde REC draait daar zijn hand niet voor om stelt de laboranten in staat om zich op de rest van het proces te concentreren.”
Het mobiele robotsysteem werkt snel, secuur en zonder onderbreking, geeft Sttuyt aan. “Per dag kan er daardoor per onderzoeklocatie wel 3 keer zoveel testmateriaal worden geanalyseerd.”
Op elke testlocatie inzetbaar
De REC draagt niet alleen bij aan het fors verhogen van het aantal betrouwbare testresultaten, de mobiele robots zijn ook op iedere locatie snel en eenvoudig in te zetten.
“In principe kan hiermee bij elke testlocatie gewerkt worden. De mobiele robots zijn dus bijvoorbeeld ook gewoon in een aparte ruimte (tent of unit) bij teststraten of op sneltestlocaties (bijvoorbeeld op vliegvelden) in te zetten.”
“Er komt bij het onderzoeken van de testresultaten immers veel minder handwerk aan te pas en dus heb je ook veel minder werkruimte en geavanceerde laboratoria-apparatuur nodig.”
‘Scheelt tijd en geld’
Het op locatie kunnen analyseren van de testen scheelt ook enorm veel tijd en geld, geeft hij aan. “Tijd en geld die je anders kwijt bent aan het inzetten van koeriers die continu tussen de testlocaties en laboratoria heen en weer moeten rijden.”
Rolan Robotics heeft een eerste serie REC’s verkocht aan Molgan. “Gezien de zeer positieve ervaringen en aanhoudende behoefte aan snelle en betrouwbare coronatests, zullen de slimme robots van Rolan Robotics waarschijnlijk spoedig binnen tal van nationale en internationale laboratoria hun intrede doen”, aldus Stuyt.