Ga naar hoofdinhoud

Smart booglasrobot Trumpf programmeert eigen lasproces

Smart lasrobot met smart seam-tracking. Eenvoudig te programmeren (foto: Trumpf).

Trumpf presenteert op de komende Schweissen & Schneiden een slimme booglasrobot die zijn eigen lasbaan berekent en zichzelf programmeert. Dankzij slimme sensoren kan de robot laspunten automatisch bepalen. De technologie helpt volgens het hightechbedrijf om het tekort aan geschoold personeel aan te pakken

De nieuwe smart robot programmeert met behulp van sensoren zijn eigen lasproces, geeft Trumpf aan. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de nieuwe smart seam-tracking technologie. Deze slimme lasnaadtracering heeft Trumpf ontwikkeld in samenwerking met Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung IPA.

“We hebben in feite een manier ontwikkeld waarop de lasrobot zichzelf kan programmeren”, zegt Sven Klingschat, R&D-manager bij Trumpf.

“Voor gebruikers betekent dit een veel eenvoudiger overgang naar geautomatiseerd booglassen – plus een duidelijk concurrentievoordeel. De sensor bevindt zich in de kop van de lastoorts en berekent automatisch de lasbaan voor elk onderdeel.

Vrijwel direct gebruiksklaar

Met conventionele lasrobots moeten productiemedewerkers – als ze willen dat de robot van richting verandert – telkens zelf een nieuw laspunt in de software programmeren. Dit kost tijd, vooral bij complexe onderdelen met veel bochten of hoeken, geeft Klingschat aan

Met een lasrobot die de smart seam-tracking functie heeft, plaats de gebruiker de lasrobot in de startpositie waarna de technologie de rest doet.

De robot gebruikt de sensor om het laspad automatisch te bepalen. De systeemsoftware berekent ondertussen snel de laspunten en maakt het lasprogramma aan voor het betreffende onderdeel. De robot kan zo dus binnen enkele seconden aan de slag. Deze oplossing maakt het veel eenvoudiger om de robot te programmeren.

“Het hele proces neemt slechts enkele seconden in beslag, zelfs voor complexe onderdelen zoals spiraalbogen. En de productiemedewerkers hebben er geen specialistische kennis voor nodig,” zegt Klingschat.

Bovendien kan de intuïtieve gebruikersinterface worden gebruikt om een hele reeks lastaken uit te voeren, zoals het afdichten van lasnaden en identieke lasnaden.

Minder uitval, stabieler proces

Slimme lasnaadtracering helpt bedrijven tijd en kosten te besparen en vereenvoudigt het werk van werknemers, stelt Trumpf. Het vermogen van de robot om zijn lasbaan automatisch te corrigeren maakt het gehele proces stabieler.

Het vereenvoudigt tevens het werken met nauwere toleranties en het omgaan met kromtrekken of vervorming. “Dit is de juiste oplossing voor elk bedrijf dat gebruik wil maken van automatisering om de productiviteit te verhogen. Het is vooral nuttig voor bedrijven die grote en complexe onderdelen lassen.”

Het creëren van een aangepast lastraject voor elk afzonderlijk onderdeel zorgt bovendien voor een constante, hoge kwaliteit.

Bedrijven die onderdelen voor windturbines en schroeftransporteurs voor de veevoederindustrie maken, zijn slechts twee voorbeelden van afnemers die kunnen profiteren van deze innovatieve en efficiënte methode, stelt het bedrijf.

Nieuw of inbouw achteraf

Trumpf bouwt de nieuwe oplossing in in de TruArc Weld 1000 booglasmachines, maar het kan ook achteraf worden ingebouwd in bestaande TruArc Weld-systemen.

Vakbeurs Schweissen & Schneiden is van 11 tot en met 15 september in het Duitse Essen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven