SLM Solutions komt met een 3D-lasermachine met maar liefst 12 lasers voor selective laser melting op een groot bouwoppervlak van 600x600x600mm. Deze NXG XII 600 poederbed metaalprinter moet volgens het bedrijf vanwege de snelheid en de lage kosten per onderdeel, voor het eerst additive manufacturing voor serieproductie in onder meer de autosector en luchtvaart mogelijk maken.
De grote machine is volgens opgave 20 keer sneller dan een standaard 1-lasersysteem en 5 keer sneller dan een 4-lasersysteem. De NXG XII 600 is geoptimaliseerd voor productie van grote delen en hoge volumes. De 12 lasers van elk 1000 Watt hebben een opbouwsnelheid van 1000 ccm/uur.
De machine heeft een geïntegreerde scanveldindeling voor een gelijkmatige verdeling van de belasting tussen alle 12 lasers.
Een speciale zoomfunctie, een compact dubbellens-systeem (geïntegreerd in alle 12 optieken), maakt het mogelijk te kiezen tussen verschillende puntgroottes in het brandvlak. Dit opent nieuwe mogelijkheden in de parameterontwikkeling. Het laserscansysteem is specifiek ontworpen voor de grote opbouwzone en voor de machine-opstelling.
Onderdeel geautomatiseerd proces
Het systeem kan onderdeel worden van een volledig geautomatiseerd proces, inclusief het automatisch verwisselen van de bouwcilinder en het extern voorverwarmen en verwijderen van metaalpoeder. De aandrijvingen en de besturing en automatisering zijn van Siemens.
Er kan in 1 printopdracht gewerkt worden aan 1 groot onderdeel of tegelijk aan meerdere kleinere onderdelen. SLM Solutions belooft dat de machine de niet-productieve tijd tussen 2 lagen met 40% verlaagt.
De NXG XII 600 is in staat om doorlopend te produceren, ook variërend in laagdiktes (van fijne, delicate patronen tot grote doorsneden van de lagen), met behoud van de hoogste productiviteit. Per jaar is een productie van 10.000 kg aan geprinte onderdelen bereikbaar.
Ook nikkelhoudende legeringen
Tot nu toe was het niet mogelijk om onderdelen op te bouwen uit nikkelhoudende legeringen of staalsoorten met een laservermogen van meer dan 350 Watt. De zoomfunctie maakt het bij deze machine mogelijk om een verhoogd laservermogen tot 800 Watt te gebruiken, voor hogere opbouwpercentages.
In aluminium, waar volgens het bedrijf al zeer hoge opbouwpercentages werden bereikt, worden met deze nieuwe 3D-printer nog hogere opbouwpercentages gehaald; en niet alleen omdat er nu 12 lasers gebruikt worden.
Lage kosten per onderdeel
Doordat de productietijd vergeleken met andere 3D-systemen afneemt zijn de kosten per onderdelen het laagst in zijn soort, stelt het bedrijf.
Het bedrijf geeft een voorbeeld van een midframe (materiaal Inconel In718), een onderdeel met een doorsnede van 560×427,5 mm en een gewicht van 120 kg, dat op de NXG XII 600 geprint is in 69 uur.